Popovič zadeve danes ni komentiral, je pa že pred časom preiskavo označil za poskus diskreditiranja. Foto: MMC RTV SLO
Popovič zadeve danes ni komentiral, je pa že pred časom preiskavo označil za poskus diskreditiranja. Foto: MMC RTV SLO

Med ovadenimi naj bi bilo nekaj ljudi s koprske občine, med drugimi župan Boris Popovič, ki zadeve danes ni komentiral. Že med preiskavo pa je dejal, da gre za politični konstrukt in še en poskus njegove diskreditacije, je za Radio Slovenija poročal Andrej Šavko.

Poleg občine Koper naj bi v poslih z zemljišči sodelovala še gradbena podjetja Primorje, Grafist, IP Obala, podjetje Serming, Probanka ter Istrabenz marina Invest, ki je od lani v stečajnem postopku. Preiskava še ni končana, zato bi se krog ovadenih lahko še razširil. S spornimi menjavami in prodajami parcel naj bi po mnenju preiskovalcev nastala večmilijonska škoda.

Omenjene posle je že pred petimi leti obravnavala komisija za preprečevanje korupcije, leta 2008 pa tudi računsko sodišče. Lani poleti so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav, med drugim v ajdovskem Primorju in na koprski občini, kjer so pregledali dokumentacijo v zvezi z menjalnimi pogodbami za nekatera občinska zemljišča, prodajo zemljišč v obrtni coni na Serminu, rušitev stavbe, v kateri je nekdaj domovala policijska uprava.

Preiskovali so tudi dokumentacijo v zvezi s podelitvijo koncesije Istrabenzu za gradnjo nove marine v Kopru, ki se nikoli ni izvedla. Zemljišča naj bi prodajali oz. menjavali po nižji vrednosti od tržne, zaradi česar je nastala velika protipravna premoženjska korist, je pojasnil Drago Menegalija z generalne policijske uprave.