Branko Maček je leta 2009 vinjen zapeljal na nasprotno stran avtoceste in trčil v avtomobil s štirimi potniki. Trije so umrli. Foto: MMC RTV SLO
Branko Maček je leta 2009 vinjen zapeljal na nasprotno stran avtoceste in trčil v avtomobil s štirimi potniki. Trije so umrli. Foto: MMC RTV SLO
Nesreča
Mačka so tožili tudi svojci žrtev in zahtevali odškodnino v višini 252.000 evrov. Sodišče jim je prisodilo 68.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče Mačku naknadno podelilo prostost

Vrhovno sodišče je tako z razveljavitvijo sodbe ugodilo zahtevi Mačkovega zagovornika po varstvu zakonitosti, Maček pa je že odkorakal iz zapora, kar je za MMC potrdila tudi novinarka TV Slovenija Nada Kumer.

V odvetniški pisarni, ki Mačka zastopa, so potrdili, da je ta že na prostosti, več informacij pa za zdaj ne dajejo, saj odločitev vrhovnega sodišča še proučujejo. Sodišče se je tako najverjetneje odločilo zaradi procesnih napak.

Kot je znano, se je na sodbo takoj po izreku 10-letne zaporne kazni pritožil Mačkov zagovornik Damir Ivančič, ki se ni strinjal, da je šlo za predrzno vožnjo z naklepom, ampak le za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, za katero je predvidena le osemletna zaporna kazen. Ivančič je takrat opozoril tudi, da je med sodnim postopkom prihajalo do napak, problematičen naj bi bil tudi odvzem krvi Mačku po nesreči. Pritožbo zagovornika je sodišče takrat zavrnilo.

Izrečena in zdaj razveljavljena 10-letna zaporna kazen je sicer najvišja kazen, ki je bila do zdaj izrečena za predrzno vožnjo.

Umrli trije mladi ljudje
Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli 24-letni Peter Kračun, 22-letna Nataša Godec in 21-letna Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.

Imel je naporen dan
Maček je v zagovoru na sodišču med drugim dejal, da je imel na dan nesreče zelo naporen dan. Prav na ta dan je namreč izplačal svojo nekdanjo soprogo, ločitev od soproge pa ga je močno prizadela. Pojasnil je, da je pred nesrečo res popival, vendar se je kljub temu počutil dovolj sposobnega za vožnjo.

Priznal je, da je popival tudi že prej, vendar je potem s prijatelji organiziral prevoz s taksijem do doma. Poudaril je tudi, da se ob vstopu na avtocesto ni zavedal, da vozi v napačno smer. To je ugotovil šele, ko se je zgodila nesreča. Ob tem je pripomnil, da so bile v času nesreče vozne razmere zelo slabe, deževalo je, megla pa je zmanjšala vidljivost.

Močno vinjen vozil po napačni strani avtoceste
Na sojenju je izvedenka sodnomedicinske stroke predstavila poročilo, v katerem je izračunala, da je imel Maček med nesrečo najmanj 2,2 grama alkohola na kilogram telesne teže, kar pomeni, da je bil absolutno nesposoben za vožnjo. Tožilec je za Mačka predlagal deset let zapora in sodišče se je odločilo, da mora prestati 10-letno zaporno kazen.

Svojci zahtevali odškodnino
Mačka so tožili tudi svojci žrtev in zahtevali 252.000 evrov odškodnine. Sodišče jim je prisodilo 68.000 evrov.

Sodišče Mačku naknadno podelilo prostost