Foto: Policija
Foto: Policija

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, je uporaba omenjenih petard zakonsko prepovedana. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva bo policija oba Celjana kazensko ovadila. Zoper polnoletnega Celjana so izdali še odločbo v hitrem postopku zaradi kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, saj je tako posest kot uporaba pirotehničnih izdelkov, katere glavni učinek je pok, v Sloveniji prepovedana.

Policija tudi opaža, da so ravno petarde vseh oblik in moči tiste, ki jih predvsem mladoletniki nabavljajo na črnem trgu, bodisi pri preprodajalcih ali po spletu, in jih neprimerno uporabljajo, pri čemer prihaja do poškodb, nemalokrat zelo hudih. Močno pokanje pa ne nazadnje pogosto vznemirja občane in pri njih povzroča občutke nelagodja in strahu.

Zaradi tega bodo policisti v decembrskih dneh še posebej pozorni na uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov. Zaradi kršitev določil zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih lahko posameznikom izrečejo globo v razponu od 400 do 1200 evrov, zasežejo pa tudi pirotehnične izdelke, četudi niso v storilčevi lasti.

"Sama globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotehnike. Vsak posameznik mora pri sebi razmisliti in prevzeti odgovornost za ravnanja, s katerimi lahko tako sebi kot okolici povzroči nepopravljivo škodo," so še zapisali celjski policisti.