Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Sodba se nanaša na Janšev tvit izpred dveh let, ko je Veselinoviča označil za sodelavca pri umoru nekdanjega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA) Boruta Meška. Zasebni tožnik Veselinovič je od Janše zahteval tudi dobrih 7000 evrov odškodnine, a ga je sodišče napotilo na pravdo.

Očitki v zasebni tožbi se nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni premier zapisal: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in za to mesečno prejme 8500 evrov. Več kot predsednik republike."

Tvit se nanaša na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni. Janša trdi, da je Veselinovič Meška šikaniral, nato pa nezakonito odpustil, kar je prispevalo k poslabšanju njegove težke bolezni.

Veselinovič je sicer zatrdil, da o Meškovi hudi bolezni med njegovim delovnim razmerjem in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

Avgusta, tik pred sklenitvijo glavne obravnave, je nekdanji direktor STA-ja spremenil očitano kaznivo dejanje iz žaljive obdolžitve v obrekovanje.

Veselinovič: Tožba predvsem v poduk vsem na funkcijah

Sodnica je odločila, da je Janša posegel v čast in dobro ime Veselinoviča. Dodala je, da je šlo za neresnično trditev, takratni predsednik vlade pa jo je izrekel naklepno, kar je tudi pogoj za izvršitev kaznivega dejanja obrekovanja.

Veselinovič pravi, da se za tožbo v glavnem ni odločil zaradi sebe, "ampak predvsem v poduk njemu samemu in vsem drugim na raznoraznih funkcijah, ki si kaj takega ne bi smeli privoščiti".

Janšev komentar po sodbi je bil: "Kot ste videli, je sodnica Leonida Jager prebrala vnaprej napisano sodbo. Nobeno presenečenje ni, da se slovensko neodvisno sodstvo pripravlja na predčasne volitve. To smo videli že trikrat, torej nič novega."

Veselinovič je o tem povedal: "Kadar je oproščen, je njegova izjava drugačna, sicer pa vedno govori o krivosodju in vnaprej spisanih sodbah. O tem bo pač ljudstvo, poslušalstvo, gledalstvo, sodilo samo."

Veselinovič dodaja, da je Meška odpustil izključno zaradi neizpolnjevanja delovnih nalog. Janšev tvit označuje za eno najbolj gnusobnih dejanj nekdanjega predsednika vlade znotraj več kot 300 dni trajajočega finančnega izčrpavanja STA-ja.

Zaradi razžalitev novinark RTV Slovenija je celjsko sodišče lani Janšo pravnomočno obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni.

Janša kriv obrekovanja Bojana Veselinoviča