Policija je že predstavila izsledke preiskave. Foto: MMC RTV SLO
Policija je že predstavila izsledke preiskave. Foto: MMC RTV SLO
Več pravic za istospolne pare?

Kot so sporočili na novinarski konferenci, sta 22- in 21-letnik iz Ljubljane v priporu, 18-letnik iz Škofje Loke pa v hišnem priporu. Med njimi je tudi organizator napada. Trojica je dejanje priznala, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Branko Japelj.

Policija je v zvezi z dogodkom zaslišala okoli 10 ljudi, predvsem tistih, ki so bili na kraju ali v bližini kraja napada. Poleg tega so policisti preiskovali tudi spletne forume, a pri tem niso uporabljali prikritih preiskovalnih sredstev, je posebej poudaril Japelj.

Prva dva je policija prijela 1. julija, tretjega pa 2. julija, ko so bili vsi pripeljani k preiskovalnemu sodniku. Vsi trije so osumljeni javnega spodbujanja k sovraštvu, nestrpnosti, povzročitve splošne nevarnosti in nasilništva. Zagrožena kazen: do 3 leta zapora.

Policija je pri vseh treh opravila hišno preiskavo, v kateri so našli podkape z izrezi za oči, kovinske palice in druge predmete, ki dajejo slutiti, da gre za člane ali simpatizerje navijaških skupin ali skupin, ki spodbujajo nestrpnost, so pojasnili na policiji.

Pri napadu je sicer sodelovalo več ljudi, ki pa jih policija še išče, zato zanje zadeva še ni zaključena. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo kakšen izmed osumljencev, ki so jim že odvzeli prostost, izdal še druge in si s tem zmanjšal kazen, pa je Japelj odgovoril, da sam temu ne verjame, je pa tudi to mogoče.

Z delom policije je Mitja Blažič zadovoljen: "Sporočilo je: nasilje zasluži kazen. In to so zapahi," je povedal za TV Slovenija.

Več pravic za istospolne pare?