Patria je Cekuti plačala 72.000 evrov za promocijo njenih oklepnikov 8x8 na ministrstvu za obrambo, spremljanje napredovanja projekta in iskanje primernega lokalnega zastopnika Patrie. Foto: BoBo
Patria je Cekuti plačala 72.000 evrov za promocijo njenih oklepnikov 8x8 na ministrstvu za obrambo, spremljanje napredovanja projekta in iskanje primernega lokalnega zastopnika Patrie. Foto: BoBo
Jure Cekuta
Slikar Jure Cekuta je za informacije, ki se jih je tudi izmislil, prejemal 4.000 evrov mesečno. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala glavna obravnava v zadevi Patria II, v kateri je nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov na MORS-u Peter Zupan obtožen zlorabe uradnega položaja, slikar Jure Cekuta pa napeljevanja k zlorabi.

Finska priča
Tokrat je bil kot priča na vrsti nekdanji zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen, ki je prek videokonference povedal, da se je na začetku svojega delovanja v Sloveniji v letih 2004 in 2005 z Juretom Cekuto večkrat srečal, prvič pa novembra 2004 v poslovnih prostorih na Dunaju.

Cekuta je bil pomočnik Hansa Wolfganga Riedla, čigar podjetje je imelo s Patrio sklenjeno svetovalno pogodbo. Niittynenu se je tedaj predstavil kot umetnik, ki pa ima tudi stike s politiko in široko mrežo zvez v Sloveniji. Med temi stiki je Cekuta Niittynenu omenil Zvonka Kremljaka z oddelka za logistiko in Petra Zupana z obrambnega ministrstva.

Patria je nato prvo pogodbo s Cekuto prek elektronske pošte sklenila avgusta 2005, še eno pa na začetku leta 2006. V opis njegovih del in nalog pa so sodili promocija Patrie na ministrstvu za obrambo, spremljanje napredovanja projekta in iskanje primernega lokalnega zastopnika Patrie, za kar je prejemal 4.000 evrov mesečno oz. skupaj 72.000 evrov.

Slikar je hotel še večji honorar
Niittynen je razkril, da je Cekuta na začetku pravzaprav zahteval še mnogo višji honorar. Informacije, ki jih je posredoval Patrii, so se večkrat izkazale za neutemeljene oz. napačne. Patria je namreč v Sloveniji imela tudi druge vire, česar pa Cekuta očitno ni vedel. Tudi številne informacije, ki so držale, so predstavniki Patrie dobili že pred tem, kot jim jih je posredoval Cekuta.

Finski priča Niittynen pa je še povedal, da mu ni znano, da bi Patria kakšen honorar kadar koli nakazala Petru Zupanu.

Sodnica se je dotaknila tudi dela elektronske korespondence med Cekuto, Riedlom in predstavniki Patrie, ki naj bi dokazovala uhajanje pomembnih dokumentov z ministrstva k Patrii. Vendar je Niittynen zanikal, da bi bili ti dokumenti za Patrio ključnega pomena.

Cekuta si je podatke izmislil
Cekuta in Zupan krivdo zanikata. Zupan tako pravi, da je Patria imela podatke, še preden jih je dobil sam, Cekuta pa pravi, da je bila večina podatkov javno objavljenih, nekatere si je tudi izmislil, da je upravičil svojo pogodbo.