Nekdanji državni sekretar Krek je dejal, da bi bil ponudnik, ki bi dobil podatke iz obeh dokumentov, v prednosti pred drugimi ponudniki. Foto: BoBo
Nekdanji državni sekretar Krek je dejal, da bi bil ponudnik, ki bi dobil podatke iz obeh dokumentov, v prednosti pred drugimi ponudniki. Foto: BoBo

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevala glavna obravnava v zadevi Patria II, v kateri je nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov na ministrstvu za obrambo (Mors) Peter Zupan obtožen zlorabe uradnega položaja, slikar Jure Cekuta pa napeljevanja k zlorabi.

Zupan je zlorabe obtožen, ker naj bi Cekuti junija 2005 med drugim predal načrt izvedbe projektov in načrt izdelave investicijskega dokumenta, s čimer naj bi bila Patria že pol leta pred objavo povabila k oddaji ponudb za dobavo oklepnikov 8 x 8 v prednosti pred konkurenti.

V dosedanjih obravnavah se je pokazalo, da tadva dokumenta takrat nista imela oznake zaupnosti, sta pa po besedah Kreka vsebovala tudi podatke (denimo podatek o dinamiki nabave oklepnikov), ki niso bili javno objavljeni in jih zato Patria ne bi smela dobiti. Za dokumenta je sicer Zupan pred časom zatrdil, da jih je Patria imela, še preden je bil z njima seznanjen sam.

Podatki prihajali neposredno z ministrstva
Da je imela Patria zaradi podatkov, ki naj bi ji jih pošiljal Cekuta, veliko prednost, je na zaslišanju dejal tudi direktor Sistemske tehnike Milan Švajger. Patria je bila sicer pri poslu njihova neposredna konkurentka.

Sodnica je pokazala tudi elektronska sporočila, ki naj bi jih Cekuta in zastopnik Patrie Wolfgang Riedl pošiljala Patrii, in Švajger je ocenil, da je bila Patria očitno zelo dobro obveščena o projektu in da so podatki prihajali neposredno s samega ministrstva.

Ni pa ugovarjal ugotovitvi Zupanovega zagovornika, da je bil očitno tudi sam zelo dobro obveščen o projektu. Pri tem je pojasnil, da je nekaj informacij dobil od predstavnikov Morsa, ki so nadzorovali projekt izdelave oklepnikov 6 x 6 (te je ravno takrat izdelovala Sistemska tehnika), določene podatke pa jim je dal tudi takratni direktor Viator & Vektorja, lastnika Sistemske tehnike, Zdenko Pavček.

Tudi Zupan je menil, da je bila Sistemska tehnika zagotovo zelo dobro obveščena o projektu, saj da je bila "hišna firma" Morsa.

Sodišče naj bi februarja in marca zaslišalo še nekatere predstavnike Patrie in Riedla. Zaslišanje Riedla naj bi po videokonference potekalo na začetku marca.