Zunanji svetovalci so pri takšnih poslih običajni, meni slikar Cekuta. Foto: MMC RTV SLO
Zunanji svetovalci so pri takšnih poslih običajni, meni slikar Cekuta. Foto: MMC RTV SLO
Patria II: Cekuta se je opravičil Zupanu


Cekuta je podaril, da Zupan od njega nikoli ni prejel nobenega denarja, prav tako on od njega ni nikoli prejel nobenih dokumentov ali občutljivih podatkov, kot to Zupanu očita tožilstvo. V času, ko je potekal nakup oklepnikov 8 x 8, sta imela z Zupanom le prijateljske stike in se nikoli se nista pogovarjala o njegovi službi, je zatrdil.
Zupan je bil takrat vodja sektorja za temeljne razvojne programe na obrambnem ministrstvu.

Cekuta: Patria je želela moje svetovanje

V posel s Patrio se je Cekuta po lastnih besedah vključil na povabilo Patrie, ki je želela, da bi ji svetoval. Pri takšnem svetovanju sam ne vidi nič spornega, saj zunanji svetovalci pri takih poslih niso nobene izjeme. Pri njegovem delu po njegovih zagotovilih tudi ni bilo nič nezakonitega, prav tako ne lobiranja ali poskusov vplivati na to, koga bo država izbrala za dobavitelja oklepnikov.

Posebej je poudaril, da je na Patrio pošiljal le podatke, ki so bili javnega značaja. Pridobival naj bi jih iz medijev in na spletu, jih ustrezno obdelal in poslal naročniku. Pri tem je bil v stiku predvsem s Patrijinim zunanjim sodelavcem in posrednikom Hansom Wolfgangom Riedlom, pa tudi z nekaterimi predstavniki Patrie.

Denar je porabil za dolgove
Zanikal je tudi navedbe, da je denar od Patrie prejel za točno določene dokumente. Kot je zatrdil, je plačilo prejel za svoje dejavnosti, in ne za dokumente. Denar je porabil za poplačilo dolgov iz predsedniške kampanje, nakup avtodoma in preostale dolgove. Namigovanja, da jih je porabil za nadaljnje podkupnine, pa so zanj absurdna.

Cekuta: E-sporočila so ponarejena
Pred sodiščem je Cekuta danes tudi zanikal pristnost elektronskih sporočil, ki jih je v preiskavi zasegla policija in ki naj bi jih pisal Riedlu ter predstavnikom Patrie. Kot je dejal, nobeno od omenjenih sporočil ni njegovo delo, in je prepričan, da gre za ponaredke.

V nadaljevanju naroka sodišče Cekuto seznanja z elektronskimi sporočili, ki so si jih pošiljali akterji v zgodbi nakupa oklepnikov, in z njegovimi pojasnili, ki jih je podal med kriminalistično preiskavo.

Cekuta in Zupan sta sicer obtožena, da naj bi s prodajo podatkov Patrii pridobila med 400.000 in 500.000 evri protipravne premoženjske koristi. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, česar je obtožen Zupan, oziroma napeljevanja k temu dejanju, kar tožilstvo očita Cekuti, jima grozi do osem let zapora.

Patria II: Cekuta se je opravičil Zupanu