Eden izmed storilcev je najmanj štirikrat vdrl v informacijske sisteme igralnic. Foto: BoBo
Eden izmed storilcev je najmanj štirikrat vdrl v informacijske sisteme igralnic. Foto: BoBo

PU Koper so konec lanskega leta obvestili, da je neznani storilec novembra lani oškodoval igralni salon za najmanj 11.000 evrov.

Sprva so ugotovili, da je neznanec na neugotovljen način predrugačil (iz nižjih vrednosti v višje) vrednosti igralnih bonov v igralnem salonu in jih nato zamenjal v gotovino na samopostrežni blagajni v prostorih igralnice.

Mednarodno sodelovanje v zločinu
Med preiskavo so pridobili dokaze, da sta kaznivo dejanje zagrešila 47-letni državljan Italije in 37-letni slovenski državljan, ki je vdrl v informacijski sistem salona iger na srečo in neupravičeno dostopal do podatkovnih baz igralnice in v njih spremenil vrednosti posameznih igralnih bonov, ki jih je predhodno priskrbel njegov partner.

Potem ko jim je spremenil vrednosti iz nekaj evrov v vrednost 400 ali 500 evrov, se je v prostore igralnice vrnil italijanski državljan in jih na samopostrežni blagajni zamenjal za gotovino.

Po vdoru v računalniški sistem je poskušal slovenski državljan izbrisati sledi v informacijskem sistemu igralnega salona, ki bi potrjevale vdor in prisotnost italijanskega državljana v prostorih igralnice, vendar pri tem ni bil prav uspešen.

Pri forenzični preiskavi informacijskega sistema so bili najdeni elektronski dokazi in elektronski podatki, po njihovi najdbi pa so bili izvedeni še drugi preiskovani ukrepi, ki so pripomogli k identifikaciji in prijetju storilcev.

Več vdorov v igralniške sisteme
S podrobnimi forenzičnimi preiskavami podatkov elektronskih naprav, zaseženih v hišnih preiskavah, so ugotovili, da je slovenski državljan na podoben način vdrl v informacijske sisteme še najmanj štirih gospodarskih družb, ki se ukvarjajo s prirejanjem iger na srečo na območju Slovenije, v eni pa je s pomočjo italijanskega državljana zamenjal za gotovino spremenjene igralne bone.

Storilca bodo kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj velike tatvine, za katere je zagrožena kazen do 5 let zapora, in petih kaznivih dejanj napada na informacijski sistem, za kar je zagrožena kazen do 2 leti zapora.