Krekerji so kriminalna različica hekerjev. Foto: EPA
Krekerji so kriminalna različica hekerjev. Foto: EPA
Luka Koper
Luka Koper naj bi bila le ena izmed žrtev četverice. Foto: BoBo
Draga malomarnost?

Običajen delovni dan konec lanskega leta. Vodja oddelka za plačilni promet v Luki Koper, Tatjana Čok, dobi telefonski klic. Klicatelj se predstavi kot računalničar podjetja Actual, ki sicer skrbi za luški informacijski sistem. Pove, da morajo nekaj vgraditi, in jo pozove, naj potrdi zapis na zaslonu ter ga tako spusti v sistem, je za TV Slovenija poročala Eugenija Carl.

Ponujalo se jim je milijon in pol evrov
Četverica storilcev je očitno imela natančno izdelan načrt in je uslužbenko predtem spremljala nekaj časa. Čokova je namreč ena od dveh oseb v Luki, ki ima prek kartice dostop do luškega poslovnega računa. Bližal se je plačilni dan, na računu se je zlikovcem ponujal milijon in pol evrov, a so se zadovoljili s sto tisočaki. So jim v Luki kovček, poln denarja, kar sami postavili pred vrata? Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi uslužbenka po klicu lažnega računalničarja za nekaj časa zapustila upravno stavbo. Predtem pa se ni odjavila s svojega računalniškega profila in v računalniku pustila avtorizacijsko kartico računa.
Odgovornosti uslužbenke ne bodo ugotavljali
Kakšen je sicer pri njih varnostni protokol pri rokovanju s tako pomembno kartico, nam v Luki niso odgovorili. Dokler poteka kriminalistična preiskava, zadeve ne bodo komentirali. Po njihovih informacijah policija ne preiskuje nobenega izmed njihovih uslužbencev, so pa poostrili zaščito računalniškega sistema. Redkobesedna je bila tudi Čokova. Pravi, da ni šlo ne za naivnost ne za malomarnost in da se za vdor ne počuti odgovorna. Njene odgovornosti sicer v Luki ne bodo ugotavljali.
In kdaj so opazili, da je nekdo plenil po njihovem računu? Po treh dneh, ko jih je o tem obvestila policija. Kdo je četverica kradljivih hekerjev? Sum naj bi letel na znanega celjskega glasbenika Zorana Zorka, med aretiranimi naj bi bila tudi lastnica celjske finančne hiše EUTOM. Pri vseh štirih so pred dnevi opravili hišne preiskave in jih do zaslišanja pridržali. Osumljeni so napada na računalniški sistem, velike tatvine in pranja denarja.

Draga malomarnost?