Vzdrževanje ali nadzor? Foto: Eugenija Carl
Vzdrževanje ali nadzor? Foto: Eugenija Carl
Računalniška ali nadzorna soba na univerzi?

V kleti rektorata Univerze na Primorskem ( UP) že tri tedne deluje računalniška naprava, o kateri tisti, ki imajo sicer roko nad informacijskim delovanjem UP ne vedo ničesar. Uradno je UP z ljubljanskim podjetjem Maldin sklenil pogodbo o zagotavljanju nadzora nad informacijsko varnostjo.

To v praksi pomeni, da je poslej mogoče spremljati kaj se dogaja na računalnikih zaposlenih , ali kdo dela kaj spornega, nadzirati morebitne vdore in podobno.

Zaposleni: To je veliki brat rektorja Marušiča
Zaposleni na UP, ki pa se ne želijo javno izpostavljati so prepričani, da naprava ni nič drugega kot Veliki brat rektorja Dragana Marušiča, s katerim ta želi nadzirati elektronsko korespondenco in drugo elektronsko delovanje zaposlenih z namenom razkrinkati in v prihodnje onemogočiti svoje nasprotnike znotraj UP.

Ti naj bi bili v ozadju anonimnih pisem, ki so skupaj z dokumenti in seznami pred meseci zaokrožila v javnosti. Anonimke poznavalsko in zelo natančno opozarjajo na domnevne nepravilnosti v poslovanju rektorja Marušiča. Med drugim na prijateljske in sorodstvene zaposlitve in plačilo rektorjeve rojstnodnevne zabave na stroške UP-ja.

Montaža v času dopusta prvega informatika
V zgodbi, ki ima za zdaj več vprašanj kot odgovorov ni nezanimivo tudi to, da so napravo v klet namestili prvi dan enotedenskega dopusta dolgoletnega vodje službe za informatiko, ki se je že pred časom uprl takemu nadzoru, in vztrajal, da namestitev opreme ni dopustna, dokler ne bo jasna pravna podlaga zanj. Skrb za montažo je tako prevzel Igor Kosmina, bolj znan kot sin dolgoletnega prvega moža Istrabenza Janka Kosmine.

Igor Kosmina je na UP-ju zaposlen od 1. februarja in sicer na projektu Kakovost. V odsotnosti prvega informatika naj bi Marušič Kosmino osebno pooblastil za nadomeščanje, čeprav imajo na UP-ju utečen sistem nadomeščanja.

UP: Izvajamo varnostne teste
V rektoratu UP odgovarjajo, da ne gre za nov računalniški sistem: »V skladu z ugotovitvami analize informacijskega sistema UP in ugotovitvami revizorja IT se je v okviru lani pridobljenega projekta »Razvijanje kulture kakovosti in odličnosti delovanja UP« pristopilo k prvim korakom za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti. Zato so bili izvedeni potrebni varnostni testi informacijskega sistema UP, odgovorni za to področje so bili o tem obveščeni.«

Revizijo informacijskega sistema UP-ja je lani jeseni opravilo podjetje Igorja Kosmine, ki je sicer veliko posloval z ministrstvom za zdravje v času, ko ga je vodil rektorjev brat Dorjan Marušič.

Tudi zaposleni v temi, Pirc Musarjeva dvignila antene
Ne le služba UP za informatiko, o novosti v kleti rektorata nič ne vedo niti zaposleni. »To zadevo bomo pozorno spremljali in če bomo ugotovili, da je bilo kar koli narobe, bomo na UP-ju uvedli inšpekcijski nadzor,« je za TV Slovenija povedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Računalniška ali nadzorna soba na univerzi?