Janković je izjave podal med položitvijo temeljnega kamna za novo trgovino Ikea v ljubljanskem BTC-ju. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janković je izjave podal med položitvijo temeljnega kamna za novo trgovino Ikea v ljubljanskem BTC-ju. Foto: BoBo/Borut Živulović

Prvi primer zadeva sporna dejanja pri obračunu del za gramozno jamo v Stožicah iz leta 2009. Tožilstvo tu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita, da je izrabil svoj uradni položaj, da bi družbi Grep pridobil veliko premoženjsko korist za 1,4 milijona evrov. Potrdil je namreč obračun izvedenih del Grepa glede sanacije gramozne jame po sistemu "na ključ", Janković sporoča prek svoje spletne strani.

Vloženi novi obtožnici zoper Jankovića

Nadalje naj bi Janković z lažnimi dokumenti Grepu omogočil pridobitev 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Obtožnica je bila vložena zoper pet fizičnih in eno pravno osebo, med soobtoženimi pa naj bi bili podžupanja Jadranka Dakić ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa.

V drugem primeru pa mu tožilstvo očita, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka od dobička iz kapitala pri prodaji delnic Mercatorja iz leta 2006.

Takrat je 47.000 delnic uradno prodala družba Electa Inženiring, ki je bila v lasti podjetja županovih sinov Damijana in Jureta Jankovića, tožilstvo pa meni, da je podjetje takrat nadzoroval ljubljanski župan, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja, in je bil tako on dejanski lastnik delnic, ki so bile pri Electi parkirane do prodaje.

V izjavi za medije ob robu polaganja temeljnega kamna za gradnjo pohištvene trgovine Ikea je Janković dejal, da novi obtožnici predstavljata "klasiko, ki jo izvaja tožilka". "Sedem let me že maltretira in šikanira. Še nikoli nisem manjkal na nobenem pozivu sodišča, pošto vedno dvigujem prvi dan," je dejal.

Poudaril je, da si ne bo pustil soditi v medijih ali na ulici, saj za to obstaja sodišče. Napovedal je, da se bo udeležil vseh obravnav, "da se čim prej konča", in dodal, da bo na "domišljijske spise tožilke z lahkoto odgovarjal z dejstvi".

Janković je pred tedni za RTV Slovenija zatrdil, da od prodaje leta 2004 s podjetjem Electa Holding, ki je bilo krovna družba v skupini Electa, nima ničesar. "Poiščite mi enega v Sloveniji, ki sem mu priporočil Electo za kakršno koli delo," je poudaril danes.

Ob tem je bil kritičen do medijev, ki so po njegovih besedah med 262 prisilnimi poravnavami in 5.000 stečaji našli po eno oz. enega. "Po tej medijski gonji je pravzaprav še malo pritožb. Terjatve je prijavila ena oseba, ki jih je kupila z namenom zaslužka," je dejal. "Morda bi bilo zanimivo, da bi šla Electa kar v stečaj, da bi se potem videlo, kaj je storjeno z medijsko gonjo," je dodal.

Janković se bo pritožil

V sodnih mlinih še več primerov

To sicer nista edina odprta sodna postopka za ljubljanskega župana. Pritožil se je tudi na obtožnico, ki jo je v primeru domnevnih nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice vložilo tožilstvo, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa je pred časom že steklo tudi sojenje v še eni zadevi Stožice, v katerem tožilstvo devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in goljufijo v škodo EU-ja.

Poleg tega je na ljubljanskem višjem sodišču tudi pritožba tožilke Blanke Žgajnar na oprostilno sodbo v zadevi Gratel, v kateri je okrožno sodišče Jankovića marca oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine.