Pri razpisu je veljal točkovni sistem, s katerim se je matematično dalo priti do najboljšega ponudnika, je zatrdil nekdanji obrambni minister Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Pri razpisu je veljal točkovni sistem, s katerim se je matematično dalo priti do najboljšega ponudnika, je zatrdil nekdanji obrambni minister Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Erjavec je pred sodiščem še pojasnilo, da se je sam s predstavniki Patrie oziroma njenim direktorjem Jormo Wittakorpijem srečal na obrambnem ministrstvu že po sprejemu sklepa o izbiri, in sicer zaradi pogajanj okoli pogodbe.

Potrdil je tudi, da je nekatere predstavnike Patrie videl na sejmu v Gornji Radgoni leta 2005. Takrat si je tudi ogledal Patriino vozilo in poudaril, da je bil njegov namen prav ogled vozila in ne vzpostavljanje stika s Patrio. "Če vozila ne bi hotel pogledati, pa bi tudi bilo sumljivo," je Erjavec pojasnil ogled vozila.

Obenem je Erjavec zanikal, da bi Janša imel kakršen koli vpliv na izbiro ponudnika. Razložil je, da je pri razpisu veljal točkovni sistem in se je matematično dalo priti do najboljšega ponudnika. Tudi sicer Janša ni pokazal zanimanja za posel, o zadevi pa sta govorila dvakrat - v obeh primerih na Erjavčevo pobudo, je dejal nekdanji obrambni minister.

Ne pozna drugih obtoženih
Erjavec je poleg tega v pričanju zanikal poznanstvo z obtoženim Jožetom Zagožnom. Le enkrat ga je videl na nekem sprejemu v času vodenja ministrstva za okolje, je razložil. Tudi obtoženega Walterja Wolfa ne pozna, je dejal in dodal: "Jaz poznam le njegove parfume." Patriinega posrednika Hansa Wolfganga Reidla pozna le iz medijev, je še pojasnil. Nikoli se ni srečal niti s slikarjem Juretom Cekuto. A če bi Cekuta kot slikar zaprosil za sestanek, bi ga, glede na to, da tudi sam rad slika, zagotovo sprejel, je še dodal trenutni zunanji minister.

Po končani izvedbi tožilskih dokazov so zdaj na vrsti tisti, ki jih predlaga obramba. Obramba je zaslišanje nekdanjega mariborskega župana Borisa Soviča predlagala, ker je v obtožnem predlogu omenjeno elektronsko sporočilo Riedla Reiju Niittynenu, ki je bil na Patrii zadolžen za Slovenijo. V sporočilu piše, da se bodo Janez Janša, Jože Zagožen in Walter Wolf srečali v hiši mariborskega župana. Sovič, ki je takrat županoval v Mariboru, je dejal, da se pri njem nikoli ni organiziralo tovrstnega sestanka, da sam tudi nima hiše, ampak živi v stanovanju, tak sestanek pa se ne bi mogel zgoditi niti v mestni hiši.

Na sodišču le dva izmed obtoženih
Na sodišče sta na tokratno obravnavo prišla le dva izmed petih obtoženih, brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Nekdanji prvi mož Jože Zagožen na sodišče ni prišel zaradi zdravstvenih težav, Walter Wolf je v Kanadi. Predsednik vlade je prek svojega zagovornika Francija Matoza sporočil, da se sojenja ne more udeležiti zaradi nujnih in neodložljivih obveznosti v povezavi z uradnim obiskom v Azerbajdžanu. Sodišče je danes nameravalo zaslišati tudi Zagožnovo ženo Marijo Zagožen, vendar po besedah sodnice Barbare Klajnšek vabilo ni izkazano.