Poslovanje banke v Avstriji preiskujejo že dobro leto dni, pri nas sp jih so kriminalisti pod drobnogled vzeli pred mesecema. Foto: EPA
Poslovanje banke v Avstriji preiskujejo že dobro leto dni, pri nas sp jih so kriminalisti pod drobnogled vzeli pred mesecema. Foto: EPA

S predstavniki pooblaščenih organov sodelujemo korektno in veseli nas, da ta preiskava poteka učinkovito in skladno z zakonodajo. Ponovno pa zagotavljamo, da ti dogodki ne vplivajo na poslovanje banke in Hypo Leasinga, saj to poteka normalno.

Hypo Alpe Adria bank
Policija sicer že od februarja dalje proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah. Preiskavo, ki je povezana s Hypo Alpe Adria banko in Hypo Leasingom, vodi več policijskih uprav in uprava kriminalistične policije, policija pa sodeluje tudi z varnostnimi organi iz drugih držav, med njimi avstrijskimi. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava Hypo

Pridržanih je bilo deset oseb, in sicer fizične osebe, zaposlene v banki, ter podjetniki in fizične osebe, s katerimi so ti zaposleni v banki sodelovali, je pojasnil Robert Črepinko iz Nacionalnega preiskovalnega urada. Vsi pridržani pa so že na prostosti.

Črepinko je še potrdil, da urad preiskuje sume kaznivih dejanj vodilnih v eni izmed slovenskih bank in z njo povezani družbi. Tudi na Hypo Alpe Adria banki so potrdili, da preiskava poteka zoper nekdanje vodilne v njihovi banki.

"V preteklosti so bila izdana posojila, ki ne bi bila poplačana niti v 'dobrih časih'"
Predsednik uprave Hypo Alpe Adria banke Alexander Picker ne ve, zoper katere nekdanje vodilne potela preiskava. Dodal je, da sodelujejo s policijo, ki so ji predali vso dokumentacijo, zbrano v februarski interni preiskavi. Če bodo v preiskavi zbrani dokazi o krivdi nekdanjih zaposlenih, bodo razmislili tudi o civilnih tožbah. Picker o višini škode, ki je nastala z domnevno protipravnimi dejanji, ni želel govoriti, povedal pa je, da so bila v preteklosti izdana posojila, ki ne bi smela biti odobrena, saj ne bi bila poplačana niti v "dobrih časih". Nekaj nekdanjih vodilnih je bilo povabljenih tudi v poslovno stavbo banke, saj imajo pravico prisostvovati pri preiskavi njihovih osebnih stvari in računalnikov, je še povedal Picker.

Deseterica pridržana, dva izpuščena
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v sodelovanju s policisti in kriminalisti več policijskih uprav na območju Ljubljane in Krškega v 20 hišnih preiskavah iskali dokaze za potrditev suma gospodarskih kriminalnih dejanj - zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.
Preiskave so opravili pri 10 fizičnih in osmih pravnih osebah, pri čemer je bila prostost odvzeta 10 osebam, dve pa so policisti že izpustili. Sumijo, da je bila s kaznivimi dejanji povzročena večmilijonska škoda, kolikšna, pa je na tej stopnji še prezgodaj govoriti, je še povedal Črepinko.
Povedal je, da se je preiskava začela že sredi lanskega leta, za katere pravne osebe gre, pa ni želel potrditi. Dejal je le, da gre za eno izmed slovenskih bank, kjer presikujejo njeno staro vodstvo, pohvalil pa je sodelovanje njene nove uprave. Dodal je, da so zasegli več dokumentacije, ter ostalih relevantnih predmetov, pa tudi osebno vozilo, v preiskavi pa sodelujejo tudi s preiskovalci iz Avstrije, Hrvaške in Liectensteina.
Na "obisku" pri nekdanjih bankirjih
Hišna preiskava potekala tudi na domu treh nekdanjih vodilnih mož banke Hypo Alpe Adria, kar so potrdili tudi na banki. Zagotovili so, da z organi pregona sodelujejo in podpirajo preiskavo. Kriminalistom lahko tudi odstopijo dokumentacijo, ki so jo februarja zbrali v interni preiskavi, pravijo. S predstavniki organov odkrivanja in pregona namreč po njihovih besedah sodelujejo že nekaj časa.

"To ni preiskava proti banki"
Vodstvo banke je zainteresirano, da se preteklost razišče čim prej in čim bolj podrobno, da se tako morebitne nepravilnosti ustrezno sankcionirajo. Obenem pa na banki poudarjajo, da to ni preiskava proti banki, temveč proti nekaterim nekdanjim vodilnim Hypo Alpe Adria banke in Hypo Leasinga, ki so bili že odpoklicani.

Lastniki februarja zamenjali vrh bank
Preiskave v slovenski podružnici Hypo Alpe Adria so se sicer pričele že februarja, kmalu nato pa je avstrijsko vodstvo zamenjalo upravo slovenske banke. V Avstriji so namreč kriminalisti že pred letom dni začeli preiskovati sume pranja denarja v tej banki, in sicer pri poslih v državah jugovzhodne Evrope.

Med nekdanjimi vodilnimi, ki so jih avstrijski lastniki zamenjali, so nekdanji predsednik uprave Hypo Alpe Adria Anton Romih ter člana uprave Andrej Lah in Urban Golob. Iz podjetja Hypo Leasing so odpoklicali generalnega direktorja Andreja Potočnika ter direktorja Marcela Sumperja in Aleksandra Skubica. Iz nadzornega sveta banke Hypo Alpe Adria pa je bil odpoklican edini slovenski nadzornik v banki Aleš Rojs.

Sumljivi posli z Vegradom
Tako naj bi bilio tudi avstrijski organi pregona pozorni na posle med Hypo Alpe Adria Bank in Vegradom v zvezi s hotelsko-apartmajskim naseljem Rezidencija Skiper pri Savudriji. Preiskovalni novinar Richard Schneider je namreč že pred meseci za Večer pojasnil, da potekajo preiskave v smeri, kako so v Hypo Alpe Adria Bank izkoristili velenjski Vegrad, ki je danes v stečaju, kot parkirišče za ta projekt. Poleg 240 milijonov v zvezi s projektom Skiper naj bi bil Vegrad pri slovenski banki iz Hypo skupine zadolžen za 100 milijonov evrov.

Finance pa so poročale, da so slovenski upravi banke Hypo Alpe-Adria in Hypo Leasinga med drugi zamenjali zaradi provizij, ki naj bi jih pobirali pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah. Obstaja veliko informacij, ki podajajo resne sume poneverjanj, koruptivnosti, nezakonite premoženjske koristi in hude malomarnosti, je takrat pisalo v utemeljitvi lastnikov avstrijske podržavljene banke.

S predstavniki pooblaščenih organov sodelujemo korektno in veseli nas, da ta preiskava poteka učinkovito in skladno z zakonodajo. Ponovno pa zagotavljamo, da ti dogodki ne vplivajo na poslovanje banke in Hypo Leasinga, saj to poteka normalno.

Hypo Alpe Adria bank
Preiskava Hypo