Policija proti Hypo Alpe-Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah, so sporočili z GPU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Policija proti Hypo Alpe-Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah, so sporočili z GPU-ja. Foto: MMC RTV SLO

Preiskava, ki je v fazi več predkazenskih postopkov, se je začela že sredi lanskega leta. Policija že od takrat zbira dokumentacijo, ki pa še ni popolna, saj gre za obsežne in zapletene zadeve, ki zahtevajo tudi mednarodno sodelovanje, so sporočili z generalne policijske uprave.

Pod drobnogledom Hypo banka in Hypo Leasing
V preiskavi (povezana je s Hypo Alpe-Adria-bank in Hypo Leasingom) sodeluje več slovenskih policijskih uprav, uprava kriminalistične policije ter varnostni organi drugih držav, med njimi Avstrije. Pristojni organi namreč preiskujejo tudi sume finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale preko finančnih ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu. Kot je znano, so mediji nedavno poročali o domnevnih nepravilnostih pri gradbenih poslih Vegrada, v katere naj bi bila vpletena tudi Hypo banka in domnevnem pretakanju denarja iz Vegrada na račune v Liechtensteinu.

Bliskovita menjava slovenske uprave?
V Hypo Alpe-Adria banki v Sloveniji (matična družba ima sedež v Celovcu) so pred dnevi zamenjali upravo in namesto generalnega direktorja Andreja Potočnika in direktorjev Marcela Sumperja in Aleksandra Skubica postavili Alexandra Pickerja in Mateja Falatova. Spremembe so doletele tudi nadzorni svet, saj so odpoklicali edinega slovenskega nadzornika Aleša Rojsa. Zamenjava velja za nenavadno tudi zato, ker je potekala ob navzočnosti tujih, avstrijskih varnostnikov, za katere še ni jasno, ali so imeli dovoljenje za opravljanje varnostnih nalog na ozemlju Slovenije.

Novoimenovana uprava še nima dovoljenja za opravljanje funkcije (te izdaja Banka Slovenije), zato banko vodi začasna uprava, člana nadzornega sveta slovenske banke in upravnega odbora skupine Hypo Alpe-Adria. Na Banki Slovenija so dejali, da bodo postopek dodeljevanja dovoljenja za opravljanje funkcije v upravi banke vodili tako kot vse druge takšne postopke in v skladu z zakonom o bančništvu. Rok za izdajo dovoljenja je tri mesece od prejema vloge za izdajo dovoljenja.

Banka Slovenije hitro zamenjavo vodstva slovenske podružnice označuje za zakonito in dodaja, da jim je nadzorni svet razloge za ukrep pojasnil v petek. Tudi na generalni policijski upravi so dejali, da v zvezi z zamenjavo vodstva banke niso prejeli nobene prijave ali zaprosila za asistenco, zato se s tem ne ukvarjajo.