V kratkem se začenjajo sodne počitnice. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V kratkem se začenjajo sodne počitnice. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tone Krkovič, Jože Zagožen in Ivan Črnkovič, sojenje v zadevi Patria
Naroka so se udeležili trije obtoženi, in sicer Krkovič, Zagožen in Črnkovič. Foto: BoBo

Po njegovih besedah se je Patria odločila, da Rotis najame zaradi popolnoma pragmatičnih poslovnih razlogov, pri tem pa je poudaril, da ni šlo za politično izbiro.

Patria je bila na razpisu zbrana junija 2006
Mladenov je v uvodu že več ur trajajočega zaslišanja pojasnil, da je v Slovenijo prišel leta 2004. Za projekt nakupa osemkolesnikov je izvedel leta 2005, istega leta pa je z njim vzpostavila stik tudi Patria, saj so želeli podatke o nekaj družbah in posameznikih v Sloveniji. Vendar takrat s Patrio še ni sklenil sodelovanja; to se je zgodilo februarja 2006.

Njegova naloga je bila priprava možnosti za izpolnjevanje protidobav, pozneje pa je spremljal tudi slovenski tisk. Patria je bila na razpisu izbrana junija 2006, je pojasnil Mladenov, zato so se takrat začela pogajanja, po podpisu pogodbe pa so mu ponudili mesto izvršnega direktorja v družbi Kolesnik, ki se ukvarja z izdelavo vozil. Sprva je bil namestnik direktorja, nato pa je prevzel vodenje. Podjetje je vodil do začetka leta 2009.

Cekuta in Leban naj bi bila "podizvajalca"
Tožilstvo je zanimalo, ali je Mladenov v tem času spoznal posrednika pri Patrii, avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla. Povedal je, da se je z njim le enkrat rokoval, a da je slišal od Reija Niittynena, da je bil Riedl neke vrste predstavnik za regijo. Hkrati je Mladenov od Niittynena izvedel, da je imel Riedl v Sloveniji "podizvajalca", to pa naj bi bila Jure Cekuta in Rudolf Leban. Od nekdanjega prvega moža Patrie, Jorme Wiitakorpija, je po prvih aretacijah spomladi 2008 slišal še, da je pogodbo imel tudi Walter Wolf.

Tožilstvo se je ustavilo tudi pri dokumentu oziroma komunikaciji med Mladenovim in Patrio o določenih ljudeh iz Slovenije, med drugim se tukaj omenja Zagožna, Cekuto in Lebana. Mladenov je na sodišču priznal, da je v tem dokumentu nekaj "zelo nesrečnih opomb" in veliko napak, med drugim tudi ta, da je Zagožen poslanec v državnem zboru. Nato je Mladenov nadaljeval, da je Patria pripravila matrico vplivanja, take matrice pa je imel tudi sam, v katerih je imel zapisana različna imena, vse od poslovnežev in politikov do umetnikov.

Kratica TK naj ne bi označevala Toneta Krkoviča
Kot je pojasnil Mladenov, je kratica "RL" pomenila Rudolfa Lebana. Pod "TK" je označeval Toneta Krkoviča, kar pa je bila po njegovih besedah napaka v presoji. TK je bil namreč Lebanov vir, Leban pa je vir imenoval Tone. Pozneje je Mladenov ugotovil, da se Krkovič in Leban sploh ne poznata in ugotavljal, da bi lahko šlo za katerega drugega Toneta, morda Ropa, Anderliča ali Grizolda. To je še enkrat poudaril, ko mu je tožilec prebral njegove besede iz sporočila Patrii. Mladenov je zapisal domnevne Lebanove besede, ki jih je ta slišal od Toneta, da je "predsednik vlade živčen, ker se v Sloveniji govori o Patrii". Danes je Mladenov izpostavil, da so bile to samo govorice.

Je pa potrdil, da kratica "IC" v njegovi matrici vplivanja pomeni Ivana Črnkoviča, "JZ" Jožeta Zagožna, "JC" pa Jureta Cekuto. A kot je poudaril, se z Zagožnom ni nikoli v živo srečal, Črnkovič pa da v tistem času ni vedel, kaj Patria dela na področju lobiranja. Nato je omenil govorice, da naj bi Črnkovič želel Zagožna Patrii predstaviti kot lobista.

Tožilstvo je zanimala tudi razlaga dokumenta iz spisa, kjer je naveden razrez provizij, vendar je Mladenov povedal, da o teh odstotkih ne ve nič.

Sodnica Wolfa začasno izločila
Naroka so se sicer udeležili trije obtoženi, nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Premier Janez Janša se obravnave ni mogel udeležiti zaradi celodnevnega obiska vlade v Podravju, poslovnežu Walterju Wolfu pa vabilo ni izkazano. So pa njegovi zagovorniki že na prejšnji obravnavi pojasnili, da je Wolf sredi junija odpotoval v Kanado. Ker vabilo ni izkazano, je sodnica Barbara Klajnšek postopek zoper Wolfa sklenila začasno izločiti.

Na sodišče ni prišel niti Krkovičev zagovornik Jože Hribernik, ki pa je pred dnevi napovedal, da do nadaljnjega ne bo prihajal na obravnave.