Na sojenju so bili prisotni večinoma le odvetniki. (MMC-jev arhiv) Foto: BoBo
Na sojenju so bili prisotni večinoma le odvetniki. (MMC-jev arhiv) Foto: BoBo

Na sodišče sta danes prišla le dva od petih obtoženih, Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič. Premier Janez Janša se je znova izgovoril na nujen sestanek, povezan s pripravo na sejo vlade, direktor Rotisa Ivan Črnkovič je prek odvetnika sporočil, da ima nujen poslovni sestanek, zagovorniku Walterja Wolfa pa s svojo stranko sploh ni uspelo vzpostaviti stika, je ta pojasnil sodnici Barbari Klajnšek.

Po ugotovitvi navzočnosti je Klajnškovo tudi Krkovič zaprosil, ali lahko odide, saj da ima kot vodja koordinacijskega odbora za proslavo, ki bo v soboto na Kočevskem, številne obveznosti. Sodnica se je zato vprašala, ali bo v dvorani kmalu sedela sama z odvetniki.

Zagovornike je opomnila, da bo morala razmisliti o prisilnih ukrepih, če se bo taka "neresnost kazala še naprej". Ve se, kdaj so obravnave, zato naj si stranke v postopku tako tudi načrtujejo svoje obveznosti, je dejala.

Dogajanje skušali skriti pred mediji
Sojenje se je kljub zapletom nadaljevalo. Sodnica je med drugim prebrala zapisnik o sestanku med Niittynenom, ki je bil pri Patrii zadolžen za posel s Slovenijo, Wolfom in posrednikom Wolfgangom Riedlom. Iz zapisnika izhaja, da naj bi slikar Jure Cekuta pri dogovarjanju za pridobitev posla skrbel za logistiko, Wolf pa naj bi se povezal z najvišjimi politiki, tudi Janšo.

Cekuta naj bi pozneje, kot piše v dokumentaciji, sporočil, da je on v letu in pol naredil toliko, da ima Patria prednost. V prebranih dokumentih je bilo večkrat omenjeno, naj za dogajanje ne izvejo mediji. Riedl je v nekem elektronskem sporočilu Niittynenu napisal, da je "PM" rekel "DrZ-ju" (to naj bi bil Zagožen), naj projekt "drži v strogi tajnosti" in da se v zvezi s tem projektom ne bo srečal z nikomer, saj da je preveč tvegano.