Na tokratno obravnavo je izmed obtoženih prišel le Jože Zagožen. Foto: BoBo
Na tokratno obravnavo je izmed obtoženih prišel le Jože Zagožen. Foto: BoBo
Večina obtoženih v primeru Patria znova odsotnih

V nadaljevanju sojenja v zadevi Patria sodišče prek videokonference zaslišuje uslužbenca finskega podjetja Korpija, ki se je znašel tudi pod drobnogledom tamkajšnjih preiskovalcev.

Korpi je dejal, da je na položaj vodje trženja in prodaje v Patrii prišel, ko je bil projekt za pridobitev posla s Slovenijo in kot odgovornega za Slovenijo označil Reijo Niittynena. Wolfgang Riedl naj bi s Patrio sodeloval že od leta 2003 in si je po Korpijevih besedah zelo prizadeval, da bi družbo zastopal v različnih poslih, tudi tistem s Slovenijo.

Korpi je izjavil, da je bil do Riedla skeptičen, saj da je zelo pritiskal na Niittynena, da bi Patria za posel s Slovenijo pogodbo sklenila prav z njim. Zato naj bi mu naročil, da vedno preveri Riedlove informacije in zanje dobi dodatne ljudi.

Na vprašanje tožilca o tem, ali je bila Riedlova naloga tudi identifikacija političnega okolja v Sloveniji, je Korpi dejal, da je moral slediti poteku projekta in virom, kamor spadajo tudi javni organi in vodstvo države. Niittynen je decembra 2005 prišel v Slovenijo, da bi se sešel z Ivanom Crnkovičem iz Rotisa, a je Riedel vztrajal, da se srečajo tudi z Zagožnom, je še dejal Korpi.

Po 20-minutnem sestanku je Korpi dobil vtis, da je Zagožen na pomembnem položaju v Sloveniji in bi lahko s svojim vplivom informacije o Patriinih izdelkih posredoval naprej, konkretnih ljudi pa ni omenjal. Dodal je, da Zagožnu niso obljubili nagrade, niti je ni ta posebej zahteval. Dodal je še, da se na sestankih, na katerih je sodeloval, ni govorilo o stranki Janeza Janše.

Manjkala večina obdolžencev
Na obravnavo sicer razen nekdanjega direktorja HSE-ja Jožeta Zagožna ni bilo nikogar izmed obtoženih - že pred obravnavo sta se sodnici opravičila predsednik vlade Janez Janša in direktor Rotisa Ivan Črnkovič.

Janša je prek zagovornika Francija Matoza sporočil, da na obravnavo ne more zaradi sestanka s predsedniki in vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank ter nujne seje vlade v zvezi s sanacijo bančnega sistema. Črnkovič pa je sodnici že prejšnji teden pojasnil, da na obravnavo ne bo mogel zaradi "višjih poslovnih interesov", saj se kot član delegacije ministrstva za obrambo udeležuje foruma in sejma v Moskvi.

Preostala dva obtožena, poslovnež Walter Wolf in Anton Krkovič, se nista opravičila, tudi prek svojih zagovornikov ne. Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je kljub temu ugotovila, da so podani pogoji za sojenje v odsotnosti, saj je bila obtožena peterica že zaslišana, na obravnavi pa so njihovi zagovorniki.

Sojenje peterici obtoženih - Janši, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.

Večina obtoženih v primeru Patria znova odsotnih