Nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko je po dobrih dveh mesecih od svoje aretacije vložil kazensko ovadbo zoper tožilce in policiste, ki so pri njej sodelovali. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko je po dobrih dveh mesecih od svoje aretacije vložil kazensko ovadbo zoper tožilce in policiste, ki so pri njej sodelovali. Foto: MMC RTV SLO

Pojasnili so, da so omenjeno kriminalistično preiskavo začeli zaradi zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. O tem so obvestili pristojno državno tožilstvo, ki je nato začelo usmerjanje predkazenskega postopka. Policija je začela zbirati obvestila s klasičnimi in prikritimi policijskimi ukrepi, vsi pa so bili in bodo izvedeni zakonito, zatrjujejo na policiji. Prikrite preiskovalne ukrepe je policija izvajala na podlagi izdane odredbe državnega tožilstva.

Na očitke, da so policisti zlorabili položaj s tem, ko so Penka aretirali, so se na policiji odzvali z besedami, da so policisti uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na obstoječe in znane okoliščine v skladu z veljavnimi predpisi ter pravili stroke. Poudarili so, da so policisti prisilna sredstva odstranili, takoj ko so prenehali pogoji za njihovo uporabo.

Kazenske ovadbe zoper Penka še ni
Prijetje in vsi postopki v času odrejenega pridržanja so bili izvedeni zakonito in strokovno, pridržanje pa je bilo odpravljeno takoj, ko so prenehali razlogi za njegovo odreditev. Penko je namreč v ovadbi zapisal, da so policisti zlorabili položaj s tem, ko so ga neupravičeno preiskalli, mu odvzeli prostost, ga fotografirali in mu vzeli bris ustne sluznice.

Na policiji so še zapisali, da predkazenski postopek v zadevi še poteka in še ni končan, saj je tožilec, ki že od začetka usmerja postopke policije, zahteval še nekatera preiskovalna dejanja. Kazenska ovadba zoper Boštjana Penka tako še ni bila vložena. Policija sicer zavrača kakršne koli vplive ali politično motiviranost, ki naj bi jo vodili pri izvajanju njenih nalog.