Tožilstvo peterici vpletenih v afero Koprivnikar očita dajanje podkupnin in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, a krivdo po obtožnici zanikajo. Foto: Pixabay
Tožilstvo peterici vpletenih v afero Koprivnikar očita dajanje podkupnin in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, a krivdo po obtožnici zanikajo. Foto: Pixabay

Nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sta sredi policijske stavke novembra 2015, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rockovske skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila preizkus alkoholiziranosti. V javnosti je pozneje zaokrožilo anonimno pismo s posnetki dopisovanj na Facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli.

Zaradi afere je pet policistov dobilo izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vključno s tedanjim predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovićem, poleg tega so se policisti znašli v kazenskem postopku. Tožilstvo jim očita dajanje podkupnin in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, a peterica krivde po obtožnici ni priznala.

Obramba bo skušala dokazati, da je šlo za nezakonit vdor v zaprto skupino policistov na Facebooku. Obstaja namreč sum, da je nekdo vdrl v zaprto skupino in na njej prirejal podatke. Če se bo vdor potrdil, zahtevajo izločitev dokazov, povezanih z domnevno sporno komunikacijo na Facebooku.

Kdaj naj bi se sojenje začelo, še ni znano, saj se mora okrožna sodnica Špela Koleta odločiti še o dokaznih predlogih, ki so jih danes podali obtoženi oz. njihovi zagovorniki. Vsi obtoženi pa so se strinjali, da želijo, da jim sodi sodni senat.

V kazenskem postopku so poleg omenjenega Petrovića še Denis Kadirić, Miha Sakač, Dušan Raj in Vojko Marguč. Kot je razvidno iz obtožnice, naj bi Marguč druge soobtožene obvestil o koncertu Koprivnikarja in dal nasvete ter navodila o tem, kako naj izvedejo celoten postopek.

Petrović naj bi v skupino posredoval fotografijo Koprivnikarjevega avtomobila, Raj naj bi Kadiriću in Sakaču obljubil vikendpaket v termah, če bosta patrulji odredila ustavitev Koprivnikarja, kar sta nato storila.