Rotnik in Pušnik naj bi sodelovala pri pranju denarja, ki je odtekel iz projekta Teš 6. Foto: BoBo
Rotnik in Pušnik naj bi sodelovala pri pranju denarja, ki je odtekel iz projekta Teš 6. Foto: BoBo
Denarni tok med Urošem Rotnikom in Bogdanom Pušnikom. Foto: MMC RTV SLO

Po treh urah zasliševanja je sodnica odločila, da osumljena še ne smeta domov, temveč gresta za 48 ur v sodno pridržanje. Znova ju bo zaslišala jutri zjutraj, je sporočila dopisnica TV Slovenija Petra Bezjak.

Tožilka zanju zahteva pripor. "Višja tožilka Darja Šlibar, ki je vseskozi usmerjala predkazenski postopek v zadevi Teš, se je odločila, da bo zoper dva osumljena predlagala uvedbo pripora," je že ob robu slovesnosti ob dnevu pravosodja povedal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.

Za to se je v primeru Rotnika odločila, ker so podani razlogi begosumnosti, uničenja dokazov, ponovitvene nevarnosti in vplivanja na priče. V primeru Pušnika pa naj bi bila razloga ponovitvena nevarnost in vplivanje na priče.

.
Celjski kriminalisti skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom še vedno preiskujejo kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete, neuradno povezana z oškodovanjem Teša. V torek so pridržali tri osebe, poleg Rotnika in Pušnika še davčnega svetovalca Darka Končana, ki pa so ga izpustili že v torek zvečer.

Sumi pranja denarja
Kriminalisti sumijo, da je trojica oprala denar. Eden od osumljencev naj bi denar v skupni vrednosti najmanj 870.000 evrov pridobil med letoma 2007 in 2013 s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic, ki jih je kot odgovorna oseba gospodarske družbe storil med letoma 2006 in 2009.

Glavni osumljenec naj bi nezakonit izvor denarja zakrival s pomočjo drugih dveh osumljencev. Dvojica naj bi glavnemu osumljenemu pomagala pri sklepanju različnih pravnih poslov in mu svetovala. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Kako je potoval denar med Rotnikom in Pušnikom?
Rotnik in Pušnik pred preiskovalnim sodnikom
Kako je potoval denar med Rotnikom in Pušnikom?
Rotnik in Pušnik pred preiskovalnim sodnikom