Sodišče je Boštjanu Šobi odobrilo odpust 90 tisoč evrov obveznosti do države. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je Boštjanu Šobi odobrilo odpust 90 tisoč evrov obveznosti do države. Foto: MMC RTV SLO

Boštjan Šoba je namreč končal v osebnem stečaju, ki ga je predlagal sam, poroča Dnevnik, nato pa je sodišču predlagal tudi odpust obveznosti do države, ki mu ga je sodišče odobrilo. Šoba bi državi moral vrniti 44 tisoč evrov, kolikor si jih je pridobil s kaznivim dejanjem, plačati 20 tisoč evrov kazni in državi vrniti 25 tisoč evrov sodnih stroškov.

Šoba, ki mu je višje sodišče letos poleti potrdilo petletno zaporno kazen, je namreč skupaj z nekdanjim državnim sekretarjem Borisom Šuštarjem in Stanislavom Droljcem državo oškodoval s tem, ko je trojica nepovratna državna sredstva podjetjem preusmerila v svoj žep.

Droljc in Šoba sta podjetjem, ki so bila prijavljena na razpis ministrstva izdajala fiktivne račune in s tem oškodovala državo. Tako Šoba kot Šuštar sta po razkritju dejanja pobegnila sredi leta 2007, pozneje pa so oba s pomočjo tiralice ujeli v Kanadi.

Šobi je sicer sodišče odobrilo odpust, a je pri tem določilo preizkusno obdobje petih let. Če odpustu ne bodo ugovarjali upniki, torej država in Šobin stečajni upravitelj, se bo Šoba rešil 90 tisoč evrov dolga.