Poslanec Srečko Prijatelj poudarja, da so ga obsodili
Poslanec Srečko Prijatelj poudarja, da so ga obsodili "brez enega samega dokaza". Foto: BoBo

Obsodili so me brez enega samega dokaza. Ne verjamem več v pravno državo.

Srečko Prijatelj
Marjan Mikuž
Oškodovanec Marjan Mikuž pričakuje, da se bodo pritiski nanj in njegovo družino nadaljevali. Foto: MMC RTV SLO

Če bo sodba postala pravnomočna - sodišče na višji stopnji lahko sodbo tudi razveljavi - bo Prijatelju potekel poslanski mandat. Državni zbor sicer ima v zakonu možnost podaljšanja mandata poslancu, vendar glede na dolžino kazni menim, da o tem ne bodo razmišljali.

Pravnik Miro Cerar
5 let zapora za poslanca Prijatelja

Poslanec Srečko Prijatelj je po mnenju okrožnega sodišča v Kopru pod vodstvom sodnice Orijane Trunkl kriv kaznivih dejanj izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali razstrelivom. Sodba še ni pravnomočna.

Nadaljevano kaznivo dejanje izsiljevanja novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža je bilo po mnenju sodišča storjeno na posebno surov način in za to dejanje Prijatelju izreklo tri leta zaporne kazni in denarno kazen 16.510 evrov. Po mnenju sodišča je dokazano tudi, da je Prijatelj od Mikuža protipravno terjal plačilo dela provizije, ki jo je Mikuževo podjetje Premik.net od Luke Koper izposlovalo pri prodaji nepremičnin na Orleški gmajni.
Za nadaljevano kaznivo dejanje samovolje štiri mesece, za nedovoljen promet in proizvodnjo z orožjem ali razstrelivom pa dve leti zaporne kazni. Dosojena enotna kazen petih let in dveh mesecev zapora je višja od tiste, ki jo je za Prijatelja predlagalo tožilstvo.

Prijatelj: Vse to so laži
Srečko Prijatelj, ki se je med prebiranjem izreka sodbe dvakrat oglasil in dejal, da prebrano ni res in da "ne more več poslušati teh laži", sodnici pa, da laže, je po izreku dejal, da je brez besed. Poudaril je, da so ga obsodili "brez enega samega dokaza", da ne verjame več v pravno državo, in napovedal pritožbo.

Sodišče: To so dokazana dejstva
Sodnica Orjana Trunkl je pred izrekom sodbe poudarila, da so bila edina podlaga za izrek sodbe dokazana dejstva ter da so vsi očitki o montiranem političnem procesu za sodstvo žaljivi. Storjena kazniva dejanja ogrožajo premoženjsko in telesno integriteto posameznika, zato je sodišču preostal le izrek zaporne kazni, je dejala. Poudarila je še, da gre za družbeno nesprejemljiva kazniva dejanja, in sicer toliko bolj, ker je obtoženi prepoznavna oseba, ki nastopa v javnosti.

Puške, bombe, bajoneti
Prijatelj bo do izreka pravnomočnosti sodbe v priporu. Sodišče je odločilo, naj se mu odvzame orožje, ki so ga med hišno preiskavo našli na njegovem domu na Orleku. Po navedbah sodišča gre med drugim za dve puški, tri ročne bombe, vojaško avtomatsko puško, naboje, pet bajonetov in tri nože. Oškodovancu Mikužu je Prijatelj dolžan vrniti 50.000 evrov, kolikor je Mikuž terjal v premoženjsko pravnem zahtevku.

Bo Prijatelj še naprej poslanec?

Pravnik Miro Cerar je za MMC povedal, da bo ob morebitnem nastopu pravnomočnosti sodbe poslancu Prijatelju prenehal mandat v državnem zboru. Po zakonu o poslancih lahko državni zbor poslancu sicer podaljša mandat - kljub pravnomočni sodbi. "Moje mnenje je, da se glede na dolžino dosojene kazni to tokrat nikakor ne bo zgodilo," je dejal in dodal, da je zanj možnost DZ-ja za odločanje o mandatu obsojenega poslanca - sporna.


Tožilka zadovoljna, zagovornik: Dokazi nezakoniti

Prijateljev zagovornik Luka Gaberščik je ob tem izpostavil, da praktično ni bilo vsebinske razlike med obtožnico in izrečeno sodbo. Večina dokazov v postopku je bila po njegovem zbrana na podlagi ovadbe, ki je bila s formalnega vidika pomanjkljiva. Vsi dokazi, zbrani na podlagi omenjene ovadbe so po mnenju obrambe zato nezakoniti. "Seveda pa so to vprašanja, o katerih odloča višje, vrhovno, po možnosti tudi ustavno sodišče," je dejal.
Tožilka Barbara Milič Rožman je s sodbo zadovoljna. Oškodovanec in glavna priča Marjan Mikuž pa je po izreku sodbe povedal, da ga preseneča, da Prijatelj ni pokazal obžalovanja. Če v sebi ne zmoreš poiskati napak in obžalovati dejanj, nobena, niti velika sodba, nima pravega učinka, je dejal Mikuž. Pritiski nanj in na njegovo družino se bodo po njegovem mnenju nadaljevali.

Obsodili so me brez enega samega dokaza. Ne verjamem več v pravno državo.

Srečko Prijatelj

Če bo sodba postala pravnomočna - sodišče na višji stopnji lahko sodbo tudi razveljavi - bo Prijatelju potekel poslanski mandat. Državni zbor sicer ima v zakonu možnost podaljšanja mandata poslancu, vendar glede na dolžino kazni menim, da o tem ne bodo razmišljali.

Pravnik Miro Cerar
5 let zapora za poslanca Prijatelja