Boško Šrot naj bi po pričanju finančnice Sportine zgolj prišel samo na podpis spornih opcijskih pogodb. Foto: BoBo
Boško Šrot naj bi po pričanju finančnice Sportine zgolj prišel samo na podpis spornih opcijskih pogodb. Foto: BoBo

Janja Žunič Jenšterle je v pričanju na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnila, da je Sportina v posel s prodajo delnic Istrabenza vstopila leta 2007, ko jim je posel predstavil odvetnik Branko Lipovec, s katerim so že dalj časa poslovali.

V Sportini so nato zadevo pregledali najprej s stališča, ali lahko sploh pridobijo finančna sredstva za posel. NLB jim je odobril posojilo in zadeve so nato hitro stekle, opcijske pogodbe pa so bile podpisane v začetku septembra 2007.

"Ves čas je bil pritisk, da je treba zadevo hitro speljati. Vzdušje ob podpisovanju v pivovarni je bilo sicer precej neprijetno, saj so se usklajevale še zadnje podrobnosti. Šrot je prišel samo na podpis pogodbe, nato pa pisarno takoj zapustil," se je spominjala nekdanja finančnica Sportine.

Pojasnila je tudi, da nikoli ni pomislila, da bi posel lahko bil sporen. Pri usklajevanju besedil opcijskih pogodb pa je sodelovala le z nekdanjim članom uprave Pivovarne Laško Robertom Šego in z odvetnikom Lipovcem. Sportina pa naj bi v posel vstopila zaradi slabe bonitete Microtrusta.

Sojenje se bo nadaljevalo v torek, ko bosta ponovno zaslišana predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko in nekdanji predsednik uprave KD Skladov Peter Groznik, ki sta bila že zaslišana v odsotnosti Kristjana Sušinskega.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.