Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kriminalisti so po navedbah policije preiskovali stanovanjske, poslovne in druge prostore, dejavnosti pa so potekale na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj in Novo mesto. Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih dejavnostih je sodelovalo skupno 50 preiskovalcev NPU-ja in 24 kriminalistov s policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Murska Sobota. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. Po navedbah TV Slovenija so preiskave potekale na 23 lokacijah.

Kaznivih dejanj je trenutno osumljenih šest fizičnih oseb. Tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa naj bi osumljena oseba na škodo gospodarske družbe v državni lasti omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Za omenjena kazniva dejanja je najvišja predpisana zaporna kazen pet let, pri nekaterih zakon predvideva tudi denarno kazen. Policija družbe, s katero so preiskave povezane, ne navaja, je pa več vpletenih že potrdilo, da gre za državnega upravljavca avtocest in hitrih cest Dars.

Dars napovedal polno sodelovanje z vsemi pristojnimi organi

Kot sporočili z Darsa, pri preiskavi aktivno sodelujejo, NPU-ju pa bodo skladno z odredbo sodišča izročili vso zahtevano dokumentacijo. "Dars bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi," so napovedali v družbi.

Fokus je predvsem na postopkih, ki se izvajajo v javnih razpisih, posameznikih, ki so v teh postopkih vpleteni, kako so reagirali, ali so pravilno reagirali v skladu z integriteto.

Skornšek po poročanju Radia Slovenija

Po besedah predsednika Darsove uprave Davida Skornška jih je NPU zjutraj obiskal na več lokacijah. "Te preiskave so posledica preteklih dogodkov, kot ste seznanjeni, so bili ugotovljeni sumi določenih nepravilnosti, in te nepravilnosti se zdaj tudi razčiščujejo," je pojasnil ob robu Darsovega dogodka Avtocesta prihodnosti.

Kot je dodal, na Darsu izvajajo tudi dve forenzični reviziji. Ena je bila že končana, izsledke teh revizij pa so strnili in jih del posredovali na NPU, del pa jih je internih priporočil.

Druga revizija, ki jo izvajajo na pobudo SDH-ja, bo po njegovi presoji zaključena do konca poletja. Vsebine preiskave sicer ne morejo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov, so še zapisali.

Po besedah člana uprave Darsa Andreja Ribiča so sprejeli še nekaj varovalnih ukrepov. "Res smo spremenili procese nabave in pa predvsem procese določanja meril. Tukaj je bilo največ problemov. Tukaj smo uvedli varovalke. Mislim, da se rezultati vidijo pri razpisih, ki jih imamo zdaj. Ne prihaja do težav, nimamo praktično nobenih pritožb," je povedal po poročanju TV Slovenija.

"V Sloveniji za take mafijske načine delovanja ni prostora, tako da naj kriminalisti čim prej naredijo delo," pa je poudarila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Kriminalisti na Darsu

Kriminalisti tudi pri Feštajnu, ki je posnel domnevno podkupovanje

Spletni portal 24ur.com navaja, da naj bi kriminalisti zjutraj na domačem naslovu obiskali tudi nekdanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka, Roka Snežiča in druge akterje pri poslih, povezanih z avtovleko tovornih vozil.

Po poročanju časopisa Dnevnik so obiskali tudi lastnika avtovleke Žonta Sama Feštajna.

Komercialna televizija POP TV je že oktobra lani objavila posnetek, na katerem Snežič prejema 5000 evrov podkupnine. Kot poroča časopis Dnevnik, naj bi bil ravno Feštajn tisti, ki naj bi predal televiziji posnetke, na katerih naj bi Snežič prejemal podkupnino. Ravno Feštajn naj bi bil tisti, ki je dal podkupnino Snežiču, in to tudi posnel, poroča časopis Dnevnik.

Z Mestne občine Kranj so medtem sporočili, da so se kriminalisti oglasili tudi pri njih. Po njihovih navedbah gre za zadevo, ki se neposredno ne tiče občine, med preiskovanci oz. osumljenci pa tudi ni nihče od njihovih zaposlenih. Na občini so kriminalistom sicer poslali dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je občina jeseni 2023 odkupila od Darsa.

Snežič potrdil obisk kriminalistov

Snežič je potrdil obisk štirih kriminalistov, ki so po njegovih besedah hišno preiskavo opravili v pol ure. Kot je prebral iz odredbe, so preiskave opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v Darsu Damijanu Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Ta naj bi bil ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

"Pred pol leta sem sam zoper Dars podal dve kazenski ovadbi zoper neznane storilce in sem vesel, da je policija končno začela delati pri tem primeru," je dejal. Zatrdil je, da ni nikoli sodeloval niti z Darsom niti s Hajdinjakom. "Zato sem podal ovadbi, da se razčisti to, da so me žaljivo obdolžili ter da me je nekdo neupravičeno snemal in prirejal v dogovoru z Darsom," je povedal in dodal, da sam kot fizična oseba lahko sprejme darilo do 5000 evrov, ki ga ni dolžan prijaviti finančni upravi, saj je do tega zneska darilo neobdavčeno in ga lahko sprejme od vsake fizične osebe.

"Govorijo, da sem jaz dobil nagrado pet tisoč evrov. Jaz nisem nobene nagrade dobil za Dars. Nikoli z Darsom nisem komuniciral. Danes sem vesel, da imajo hišne preiskave vsi, ki so bili v to vpleteni," je povedal po poročanju TV Slovenija.

Sorodna novica Tarča: Nov primer domnevnega urejanja posla z Darsom za 5-odstotno provizijo

Snežič je po lastnih navedbah s plakati po državi nagovarjal zainteresirane, da "odpira vrata", a ne v družbi Dars, d. d., temveč je bilo na plakatih napisano samo "Dars". Pri tem gre po njegovih besedah za družbo iz Velike Britanije z blagovno znamko Dars, ki bo popravljala letalske motorje. Zatrdil je še, da na Darsu ni nikoli urejal ničesar, da ni bil v stiku s Hajdinjakom, ki ga ne pozna, ali v stiku s komer koli drugim.

TV Slovenija je informacije poskusila preveriti tudi pri Gašperju Bedenčiču, ki je jeseni za oddajo Tarča zanikal vpletenost v sporne posle. Danes je dejal le, da komentarjev ne daje.

Objava posnetka Roka Snežiča in odstop Valentina Hajdinjaka

POP TV je oktobra lani objavil pričevanje neimenovanega žvižgača, ki je trdil, da je podkupil Snežiča in si tako zagotovil posel z Darsom. Komercialna televizija je objavila tudi posnetek, na katerem Snežič prejema 5000 evrov, skupno naj bi od žvižgača prejel za 90.000 evrov podkupnin. Denar naj bi Snežič zbiral tudi za stranko SDS.

Sorodna novica Valentin Hajdinjak odstopil z mesta predsednika uprave Darsa

Hajdinjak in Snežič sta tedaj vse očitke zavrnila, prav tako so nepravilnosti zanikali v SDS-u. Hajdinjak je sicer novembra odstopil s čela Darsa, pri tem pa zagotovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito. Kot je dejal, so mu lani večkrat namignili, da bi bilo dobro, da bi se umaknil. "Ker tega nisem storil, je prišlo do medijskega konstrukta," je poudaril.

POP TV je sicer sočasno razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Na Darsu naj bi poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Kot so opozorili pravniki, je šlo za sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom.