Igor Kršinar in eden izmed člankov, ki so jih obravnavali na sodišču. Foto: BoBo
Igor Kršinar in eden izmed člankov, ki so jih obravnavali na sodišču. Foto: BoBo


Janez Zemljarič bo moral plačati tudi vse sodne stroške, vključno z nagrado zagovornika Igorja Kršinarja, na spletni strani poroča tednik Reporter.

Zemljarič je v kazenski tožbi Kršinarju očital razžalitev, ki naj bi jo storil s članki Kliči Zemljariča za umor, Iz oči v oči z Zemljaričem in Angel med rablji, objavljenimi leta 2014. V njih je Kršinar Zemljariča kot načelnika Službe državne varnosti (SDV) v 80. letih prejšnjega stoletja povezoval z umori SDV-ja nasprotnikov takratnega režima, kar pa je Zemljarič zanikal.

Višje sodišče se je po pisanju Reporterja pridružilo argumentom prvostopenjskega sodišča, da je imel Kršinar kot novinar utemeljen razlog verjeti v resničnost dokumentov, ki mu jih je zaupal publicist in raziskovalec Roman Leljak. Poleg tega sta bili obe objavljeni listini avtentični, saj izhajata iz Arhiva Republike Slovenije. Sodišče je tudi zavrnilo falsifikat z napačnim žigom, ki ga je Zemljarič predložil v pritožbi.

Kot še navaja Reporter, Kršinarja zaradi istega članka kazensko preganja tudi nekdanji prvi mož jugoslovanskega SDV-ja Silvo Gorenc, vendar se v tem primeru sodna obravnava še ni začela.