Nekdanji minister pristojen za visoko šolstvo Žiga Turk zavrača očitke, da je s podeljevanjem koncesij ravnal v nasprotju z javnim interesom. Foto: BoBo
Nekdanji minister pristojen za visoko šolstvo Žiga Turk zavrača očitke, da je s podeljevanjem koncesij ravnal v nasprotju z javnim interesom. Foto: BoBo

Pri tem se Žiga Turk sklicuje na to, da noben zakon podrobno ne opredeljuje, kaj so tekoči posli, ki jih lahko opravlja vlada v odhajanju. Turk je zato prepričan, da s podelitvijo koncesij ni kršil nobenega zakona, obenem pa navaja, da bodo koncesije za državni proračun imele minimalne posledice v naslednjem letu, letos pa, tako Turk, proračun koncesij ne bo občutil.

Turk je prepričan tudi, da podeljevanje koncesij nikakor ni v nasprotju z javnim interesom, saj slednji ni isto kot interes javnega sektorja ali interes ene javne fakultete. Tako je Turk mnenja, da je javni interes na Primorskem to, da imajo svojo univerzo, ki je zasebna in kjer je podelil koncesijo s področja naravoslovja. Turk ob tem na svojem blogu navaja, da gre za vrhunsko univerzo, katere raziskovalci so dosegli uspešno objavo v reviji Nature Chemistry.

Podobno je po mnenju Turka tudi v interesu Štajerske koncesija s področja inženirstva v Celju. Ob tem je Turk prepričan, da bi morala imeti nova vlada več posluha za akademske ambicije posameznih regij.

Pri tretji koncesiji, ki jo je dobila fakulteta za medije, se Turk sprašuje, ali ni tudi sedanji minister za visoko šolstvo v podobnem konfliktu interesov, kot ga je njegova stranka očitala nekdanjemu sekretarju Borutu Rončeviču. Njen program je namreč po mnenju Turka konkurenčen programu Fakultete za družbene vede, kjer je poleg ministra Jerneja Pikala zaposlen tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Vlada je sicer včeraj sporočila, da je bilo Turkovo podeljevanje koncesij v škodo države, in napovedala, da bo od državnega pravobranilstva zahtevala, da vloži tožbo za odpravo odločb o dodelitvi koncesije za izvajanje visokošolskih študijskih programov ''Mediji in novinarstvo'', "Sodobno proizvodno inženirstvo" in "Okolje".