Karnerja je ameriški predsednik označil za velikega mednarodnega trgovca z mamili. Foto: MMC RTV SLO
Karnerja je ameriški predsednik označil za velikega mednarodnega trgovca z mamili. Foto: MMC RTV SLO
Karnerju bodo ZDA zaplenile premoženje

Ameriško finančno ministrstvo navaja, da je v torek uvedlo sankcije proti kriminalni združbi slovenskega državljana Mihaela Karnerja in še petim ljudem, in sicer njegovi ženi Alenki in bratu Matevžu Karnerju ter Urošu Slivniku, Dejanu Danku in Savi Stjepanoviću.

Združene države zahtevajo Karnerjevo izročitev zaradi njegove spletne preprodaje nedovoljenih substanc in pranja denarja. Kot navaja ameriško finančno ministrstvo, naj bi šlo za zapleteno shemo lažnih družb, ki se je ukvarjala z donosno spletno prodajo steroidov, je poročal Radio Slovenija.

Karner "veliki mednarodni trgovec z mamili"
Administracija predsednika ZDA Baracka Obame je že maja 2013 Karnerja opredelila kot velikega mednarodnega trgovca z mamili. John E. Smith, vršilec dolžnosti direktorja urada za nadzor nad tujim premoženjem pri ministrstvu za finance, je sporočil, da so sankcije uperjene proti močni mednarodni organizaciji, ki se ukvarja s preprodajo nedovoljenih substanc in s tem povezanim pranjem denarja.

Sankcije sicer predvidevajo zamrznitev premoženja omenjenih ljudi, ki je v dosegu ameriških pravosodnih oblasti, ameriškim državljanom pa je prepovedano poslovanje z njimi.

Zaslužil 50 milijonov dolarjev
Obtožnica, izdana marca 2010, Karnerju očita, da je z nedovoljeno prodajo prejel več kot 50 milijonov dolarjev. Njegova mreža naj bi se uporabljala za pranje denarja in zatem nakup nepremičnin po vsem svetu. Karnerjev imperij štirinajstih družb naj bi bil razpreden od Slovenije, Paname, Sejšelov, Gibraltarja, Liechtensteina do Belizeja. Miha Karner naj bi s steroidi doslej zaslužil 50 milijonov dolarjev, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ameriško ministrstvo navaja, da je bil Karner leta 2011 aretiran v Avstriji, naslednje leto je bil proti varščini izpuščen, zatem pa je pobegnil v Slovenijo.

Kot je znano, ljubljansko okrožno sodišče ni odredilo prepovedi zamrznitve Karnerjevih nepremičnin, češ da Karnerjeva spletna trgovina s steroidi do leta 2008 v Sloveniji ni bila kaznivo dejanje.

Karnerju bodo ZDA zaplenile premoženje