Alenka Bratušek:
Alenka Bratušek: "10 tisoč novih delovnih mest na leto je realnih." Foto: RTV SLO

"Kriva sem in odgovorna, da v Sloveniji ni trojke. Zelo, zelo blizu temu smo bili. Uspelo nam je obrniti gospodarsko aktivnost v pozitivno smer," je poudarila Bratuškova in dodala, da je bila njena največja napaka Gašpar Gašpar Mišič, ki je po njenem mnenju v kabinet "očitno prišel samo zato, da si je zagotovil dobro plačano službo v Luki Koper".

Na vprašanje, koliko delovnih mest obljublja stranka, je Bratuškova odgovorila, da jih ne obljubljajo. "Ko smo podpisovali koalicijski dogovor, smo brez predvolilnih obljub, saj takrat še nismo vedeli, da bodo predčasne volitve, obljubili 60.000 delovnih mest srednjeročno. Ob približno triodstotni gospodarski rasti, kamor mislim, da gremo, je to popolnoma izvedljivo," je dejala Bratuškova.

Privatizacija in veliki projekti

"Zdaj bo prišel čas, ko bi lahko začeli večje infrastrukturne projekte. Hkrati pa lahko povem, da je priloga našemu koalicijskemu dogovoru 101 projekt z zelo natančnimi nazivi, ki se financirajo ali sofinancirajo iz državnega proračuna. Vrednost teh projektov je več kot dve milijardi evrov." Po besedah Bratuškove osebno "nikoli ne bi prodala Luke Koper, nikoli ne bi prodala Energetike". "Za Dars bi lahko poiskali koncesionarja, smiselno se mi zdi obdržati vsaj 25 odstotkov NLB-ja, saj gre za sistemsko banko," je dodala Bratuškova.

Dodatno zdravstveno zavarovanje da ali ne?

"V takšni obliki nikakor. Dodatno zdravstveno zavarovanje moramo preoblikovati. Treba je zagotoviti, da ta denar ostane v zdravstvu. Ne moremo brez 400 milijonov evrov, kolikor plačamo zavarovanci, imeti takšnih pravic, kot jih imamo danes. Nikakor pa ne smemo več dovoliti, da se od teh 400 milijonov evrov skoraj 100 milijonov evrov porazgubi po različnih zavarovalnicah," je sklenila Bratuškova.

B. J.