Cerar o prodaji Mercatorja meni, da je povsem jasno, da ni delo vlade, da bi se vmešavala v takšne transakcije. Foto: BoBo
Cerar o prodaji Mercatorja meni, da je povsem jasno, da ni delo vlade, da bi se vmešavala v takšne transakcije. Foto: BoBo

V intervjuju je Cerar napovedal, da bo v primeru, da bo po predčasnih parlamentarnih volitvah prevzel vodenje vlade, najprej temeljito preveril stanje v javnih financah, ob tem pa je spomnil, da ima Slovenija zelo jasna navodila iz Bruslja o devetih področjih, na katerih je treba delovati.
Kot zelo vprašljivo je ocenil odločitev o zamrznitvi postopka privatizacije 15 podjetij, ki jo je po razpisu volitev sprejela premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle. Po njegovem ni korektno prelagati tega dela na neko prihodnjo vlado, saj ga je sedanja vlada začela in bi ga morala normalno nadaljevati.
Ko gre za slovensko-hrvaške odnose je izrazil obžalovanje, ker je prišlo do zapleta z Ljubljansko banko. Meni, da ni več potrebe po razpravi o preteklosti, temveč se je treba osredotočiti, da bi problem rešili. Odnose med državama bi gradil na temelju dobrega sosedstva, kar je edino smiselno. Do sporov seveda vedno prihaja, a je pomembno, da se o njih pogovarja. Če kakega problema ne bo mogoče rešiti, pa je treba izkoristiti pravne institute, tako kot sta državi naredili v primeru meje, je dejal.

T. P.