Cilj agende GZS je izhod iz krize in povečevanje uspešnosti Slovenije na globalnih trgih. Za to bodo potrebni krepitev gospodarstva in širše družbene spremembe, menijo v zbornici. Foto: Gorenje
Cilj agende GZS je izhod iz krize in povečevanje uspešnosti Slovenije na globalnih trgih. Za to bodo potrebni krepitev gospodarstva in širše družbene spremembe, menijo v zbornici. Foto: Gorenje
Predvolilno soočenje
V GZS v imenu gospodarstva zahtevajo, da bodo stranke volivcem v zadnjem tednu predvolilne kampanje prikazale realno stanje, ne pa ponujale obljub, ki jih ni mogoče vzdržno uresničiti.

Gospodarsko agendo za novo vlado, v kateri so zapisani ti cilji, bo GZS predstavil najpomembnejšim akterjem predvolilne bitke. Od strank pričakujejo še, da bodo preučile njihovo agendo in vsebino dokumenta vključile v svoje programe - ne glede na to, ali bodo po volitvah v koaliciji ali opoziciji.
Gospodarska rast še vedno prenizka
V oceni stanja v gospodarstvu navajajo, da mora Slovenija ukrepati proti zaposlitvenemu in demografskemu krču. Kot opozarjajo, je gospodarska rast prenizka, ob tem pa obstajajo tveganja za ponovno krčenje gospodarstva. "Ne smemo se več zadolževati za tekočo porabo in neučinkovito uporabljati evropskih sredstev," pozivajo. Slovenija je za investitorje neprivlačna in nepredvidljiva, menijo ter pristavljajo, da prestrukturiranje bank ni zaključeno in da so nujni sistemski ukrepi za sanacijo prezadolženega dela gospodarstva.
Nižji davki in bolj poostren nadzor
Na področju gospodarstva naj bi bili prioritetni ukrepi na področjih internacionalizacije, krepitve storitvenega sektorja, strateških investicij in malega gospodarstva. V okviru širših družbenih sprememb si med drugim želijo novega razvoja in zaposlovanja: novega zagona izvoza in investicij, znižanja okoljskih in energetskih davščin in trošarin, pametne specializacije, razvojno naravnanega proračuna in novega izobraževalnega modela. Zavzemajo se tudi za nižje obremenitve: davčno in prispevno prestrukturiranje ter učinkovito pobiranje dajatev in sodobne inšpekcije.
Reforme so nujne
Med potrebnimi reformami naštevajo spremembe na področju etike poslovanja državnih družb, javnega sektorja, zdravstva, trga dela, pokojnin, javnega naročanja in sistema socialnih transferjev.

T. P.