Janković: 'Mercator nima prave vizije, njegovi prodaji nasprotujem.' Foto: BoBo
Janković: 'Mercator nima prave vizije, njegovi prodaji nasprotujem.' Foto: BoBo

Prvak PS-ja je v pogovoru za portal Siol.net povedal, da bi naložbe financiral s sredstvi iz proračuna, evropskim denarjem, zasebnimi partnerji oziroma koncesijami, četrti vir bi bila sredstva državnih bank. Sprašuje se, kaj ima od saniranega bančnega sistema gospodarstvo in poudarja, da mora državna banka, ki je v lasti države, slediti strategiji države.

Napačna se mu zdi rešitev ministra Čufarja, ki bi vsa podjetja prodal. "Če je podjetje državno, ne pomeni, da je slabo," meni Janković. Prodaji Mercatorja ostro nasprotuje.

Kdo je zrušil vlado Alenke Bratušek?

"Sami so se zrušili. Sami so odstopili. Ne sprejmem tega, da bi bila to moja krivda," odgovarja Janković. "Če bi želel špekulirati in delovati v svojo korist, bi se umaknil iz stranke, počakal, da vlada še eno leto vodi napačno politiko, nato bi se lahko vrnil zaželen. Pa nisem takšen. Država mi pomeni veliko več."
Davki in pokojnine

Davčne politike, tako Janković, do leta 2015 ne bodo spreminjali. "Pri pokojninah pa bomo skrbeli za to, da nikoli ne bodo upadle pod 60 odstotkov povprečne plače. Vsem upokojencem bomo vrnili tudi regres," je bil še jasen Janković.