"V NSi-ju se zavzemamo za zagotovitev cenovno ugodnih stanovanj za mlade," pravi Cveto Uršič iz NSi-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"V NSi-ju se zavzemamo za zagotovitev cenovno ugodnih stanovanj za mlade in nadaljevanje pokojninske reforme," je danes povedal predsednik strokovnega odbora NSi-ja za področje socialne politike Cveto Uršič.

Na področju družine si v stranki prizadevajo za zagotovitev cenovno dostopnega prvega stanovanja za mlade pare, stopničasto lestvico pri otroških dodatkih pa bi zamenjali z zvezno.

Brezposelnost mladih bi reševali tako, da bi se mladi najpozneje v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni, vključili v programe aktivne politike zaposlovanja, podjetja, ki bi zaposlila prejemnika kadrovske štipendije, pa bi bila prvo leto tudi oproščena plačila prispevkov.

Pokojninsko reformo bi v NSi-ju nadaljevali, zavzemajo se tudi za očiščenje pokojninskega sklada vseh nezasluženih in ugodnejših pokojnin. Trga dela bi se lotili z racionalizacijo programov aktivne politike zaposlovanja, reorganizirali bi zavod za zaposlovanje, višina minimalne plače pa bi bila odvisna od ocene, ali trenutna višina še zadošča za osnovno preživetje. Uršič je tudi naklonjen udeležbi delavcev pri delitvi dobička.

Na področju invalidskega varstva zagovarjajo ukrepe, ki so usmerjeni v omogočanje samostojnega življenja, hkrati pa spodbujajo človekovo dostojanstvo.

B. J.