Foto:
Foto:

V Novi Sloveniji so mnenja, da se da več proračunskih virov ustvariti z nižjimi davki, zato »bi zmanjšali DDV,« pravi Matej Tonin. »Naša poanta je, da bi več ljudi plačevalo nižje davke, saj višji kot so davki, bolj se ljudje izogibajo plačevanju davkov.« Proti dvigu DDV so tudi v Državljanski listi. Njen predstavnik Marko Pavlišič zagovarja tudi znižanje obdavčitve dela za 10 %.

Renata Brunskole iz Pozitivne Slovenije je predstavila stališče svoje stranke, ki se zavzema za davčno ugodno okolje za podjetništvo, obrt in gospodarstvo ter davčne olajšave za ustanavljanje novih podjetij. Alenka Bratušek bi v novem mandatu takoj ukinila dohodnino za 13. plačo. »Razmisliti bi bilo tudi, da znižamo obdavčitev dela, kar pa je treba z nečim nadomestiti,« razlaga. »Ali bo to davek na potrošnjo ali davek na premoženje, je stvar dogovora.« SD daje zavezo, da ne bodo dvigovali davkov, je obljubil Matjaž Han. »Se pa zavzemamo za prestrukturiranje davkov, da bi manj obdavčili delo, več pa premoženje,« pravi. Dodaja še, da se bodo v širšem družbenem soglasju zavzeli za uvedbo davka na nepremičnine.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec bi želel, da se nazaj uvede upokojenska olajšava ter da se kapital bolj obremeni. Franc Bogovič iz Slovenske ljudske stranke pa meni, da bo več davkov, če bomo olajšali davčni sistem. V SLS bi uvedli ukrep, da tisti, ki imajo do 700 evrov prejemkov, ne bi plačevali dohodnine. SDS pa zagovarja davčno razbremenitev dela in tistih, ki ustvarjajo, to so podjetja. »Samo tako bomo lahko odprli nova delovna mesta in ustvarili nove vire. V obstoječi situaciji, ko gospodarstvo ječi, ne smemo zaostrovati davčnega okolja, ampak moramo pustiti davke pri miru,« še zaključuje Andrej Vizjak.

A.N.