Največ potenciala za krepitev gospodarske uspešnosti imamo znotraj EU. Foto: MMC RTV SLO
Največ potenciala za krepitev gospodarske uspešnosti imamo znotraj EU. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija mora okrepiti gospodarsko diplomacijo. Foto: EPA

SD
Ključno je sprejetje nove strategije aktivne zunanje politike. Povečati je treba diverzifikacijo izvoznih trgov in okrepiti gospodarsko diplomacijo v delih sveta s hitro rastočimi trgi.
SLS
Slovenija lahko okrepi svojo vlogo v regiji predvsem kot dobra poznavalka razmer v državah nekdanje skupne države, kjer imamo tudi izredno pomembne izvozne trge. Priložnosti in izziv za Slovenijo pa predstavljajo za zdaj še razmeroma neznani trgi srednje in Južne Amerike, države BRIKS, arabskega sveta in Jugovzhodne Azije.
Koalicija Združena levica
Najpomembnejši del sveta za krepitev političnih in gospodarskih odnosov je nedvomno tisti, kateremu pripadamo, torej Evropa. Slovenija mora svojo vlogo v regiji krepiti predvsem s konsistentno in načelno zunanjo politiko. To pomeni, da se mora povezovati s tistimi silami v regiji in po svetu, kizagovarjajo univerzalizacijo temeljnih delavskih pravic.

SNS
Glede na delovanje vseh vlad od leta 1992 naprej je to skoraj nemogoča naloga, saj so uspeli zapraviti naravno prednost, ki jo je pred vsemi drugimi državami po osamosvojitvi imela Slovenija. Glede na delovanje naše diplomacije tega sploh ni, mi pa menimo, da je treba okrepiti povezave z deželami tretjega sveta, nekdanjimi neuvrščenimi, področjem nekdanje SSSR in Kitajsko.
Zeleni Slovenije
Problem Slovenije danes je, da na nobenem področju ni glavna. Niti v srednji Evropi, kamor geografsko najbolj gravitiramo. Slovenija mora postati vodilna gospodarska sila v regiji, zlasti na področjih, na katerih je ali pa je že bila v svetovnem vrhu. Največ potenciala za krepitev gospodarske uspešnosti imamo znotraj EU.

T. P.