Foto:
Foto:


Podpredsednica stranke Olga Franca je na novinarski konferenci poudarila, da se SLS zavzema za javno, vsem enako dostopno zdravstveno varstvo, in zahteva, da zdravstvo postane ena izmed prioritet vlade.

SLS med kratkoročne cilje uvršča sprejetje novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju do konca leta. Po njihovem je treba razdeliti ključne dobičke dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja komercialnih zavarovalnic in zavarovancem vrniti premije.
Med cilji so tudi boljše vodenje, upravljanje in nadziranje javnega zdravstva ter razmejitev zasebnega in javnega zdravstva, določitev mreže primarne in sekundarne zdravstvene dejavnosti, standardov za kadre, opremo in prostore ter centralizacija nabave zdravil, opreme in materiala.
V SLS-u bi odpravili profitno obliko izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in krepili zdravstvene domove. Za zagotavljanje enake dostopnosti do zdravstvenih storitev pa so rešitev koncesije, pravijo.
Kandidat SLS-a Janez Pišot je še poudaril, da naj gre več sredstev za vzgojo za zdrav življenjski slog od malih nog naprej.

A. N.