Foto:
Foto:

DL

Podpirajo uvedbo preferenčnega glasa tudi na državnozborskih volitvah ter dvig volilnega praga. Zavzemajo se tudi za možnost glasovanja preko interneta (e-volitve).

Enakopravni deželani - Naprej Slovenija

Volilni sistem je treba spremeniti tako, da bi bil proporcionalni brez določenega praga za vstop v parlament. Vstop v parlament bi bil tako mogoč že za enega izvoljenega poslanca, kar predstavlja približno 1,22-odstotni prag. Zavzemajo se vzpostavitev ene volilne enote z eno listo.

Piratska stranka Slovenije

Volilni prag je treba znižati na odstotek, ki bo omogočal tudi zgolj enega poslanca v državnem zboru. Nesposobnost dogovarjanja političnih strank v preteklosti ne sme biti razlog za prehod v dvopartijski sistem, kar je neizbežna posledica večinskega volilnega sistema.

DeSUS

V stranki bi podprli razpravo o spremembi volilnega sistema. Nikoli ne bodo podprli večinskega sistema, ki bi imel za posledico še večje deljenje slovenske družbe na "vaše in naše". Sprejemljivejši bi bil proporcionalni sistem z uvedbo preferenčnega glasu.

SMC

Menijo, da bi bilo treba v sedanji sistem uvesti preferenčno glasovanje, ki bo volivcem omogočalo, da poleg stranke izberejo tudi tisto kandidatko ali kandidata, za katerega ocenjujejo, da jih bo v imenu stranke s svojim delovanjem najbolje zastopal v državnem zboru.

B.J.