Potrebno bo poiskati odgovornost za slabo upravljanje z javnimi financami, je povedal Igor Šoltes. Foto: RTV SLO
Potrebno bo poiskati odgovornost za slabo upravljanje z javnimi financami, je povedal Igor Šoltes. Foto: RTV SLO

Predsednik stranke Verjamem je prepričan, da morajo biti obljube v strankarskih programih kvantificirane, saj jih je v nasprotnem primeru težko izvršiti. Povedal je, da je problem tudi volilni sistem, saj ta po njegovem nobeni stranki ne omogoča, da bi dobila zadostno večino za uresničevanje celotnega svojega programa.

Na vprašanje, ali bi kot predsednik stranke z lastnim premoženjem jamčil za uresničevanje predvolilnih obljub, je Šoltes odgovoril, da bi takšno zavezo podpisal.

»Brez povečanja potrošnje, samo z varčevanjem bomo imeli problem z dvigom gospodarske rasti,« je ocenil Šoltes in dodal, da bi milijardo evrov visok proračunsko primanjkljaj zapolnil z rezervami, zlasti v javnem sektorju. »Še vedno se troši denar na netransparenten način, še vedno preplačujemo mnogo storitev in blaga, zlasti v zdravstvu je na primer pri javnem naročanju še veliko rezerv,« je ocenil Šoltes. Glede zdravstvene reforme je menil, da bo potrebna močna politična volja, ne le poenotenje stroke.

Šoltes je kot ključno nalogo v prihodnosti izpostavil tudi ugotavljanje odgovornosti za slabo upravljanje z javnimi financami. »Sistem šepa, še ko sem bil predsednik Računskega sodišča, smo podali veliko ovadb, pa se ni zgodilo nič. Do sodnih epilogov ni prišlo, nihče nikoli ni bil sankcioniran,« je dejal Šoltes.

Velik problem, h kateremu je potrebno hitro pristopiti, je po Šoltesovem mnenju tudi beg možganov. »Če poslušate izpovedi mladih, v Sloveniji ne vidijo več perspektive. Sosednje države pa so mladih in izobraženih kadrov vesele in jim ponujajo tudi finančne stimulacije«, je zaključil Šoltes.

A.N.