S pomočjo turizma lahko Slovenija okrepi svojo vlogo. Foto: BoBo
S pomočjo turizma lahko Slovenija okrepi svojo vlogo. Foto: BoBo
Za slovensko gospodarstvo je zelo pomembna partnerica Rusija. Foto: MMC RTV SLO/TKB

Verjamem
Slovenija lahko okrepi svojo vlogo v regiji s pomočjo kandidatk za članstvo v Evropski uniji. Poleg tržišč v Jugovzhodni Evropi so za slovensko gospodarstvo pomembne zlasti Rusija in države Vzhodnega partnerstva ter države Bližnjega vzhoda.
NSi
Znotraj okvira EU si prizadevamo za umestitev Slovenije v čvrsto jedro EU, v skupino držav, ki so zagovornice močnejše unije. Posebno pozornost bomo namenjali odnosom s strateško partnerico Nemčijo, Svobodno deželo Bavarsko, Avstrijo, državam Višegrada in ostalimi tradicionalnimi gospodarski partnerji v prostoru Alpe-Jadran. V zvezi s tem se bomo ponovno zavzeli za oblikovanje regij.
DL
Predvsem potrebujemo bolj razvito gospodarsko diplomacijo, ki bo slovenskim podjetjem odpirala vrata po vsem svetu. Strateško pa so za Slovenijo najbolj zanimive bližnje države, vendar to ne sme biti ovira za nastop po vsem svetu. Slovenija lahko svojo vlogo najbolj okrepi z močnim gospodarstvom in močnim turističnim sektorjem.
Piratska stranka Slovenije
Slovenija ima ves potencial, da okrepi svojo vlogo. To lahko dosežemo z diplomacijo, razvojem infrastrukture in vseh ostalih razvojnih potencialov, vključno s turizmom. Gospodarsko sodelovanje je ključnega pomena. Naše gospodarstvo pa bi lahko tudi bolje predstavljali na trgih držav BRIKS, ki so poleg Kitajske edine v gospodarskem vzponu.

T. P.