"Če bom postala komisarka in podpredsednica, odgovorna za to področje, me v Bruslju čaka v naslednjih petih letih kar veliko dela," pravi Alenka Bratušek. Foto: BoBo

Pričakovanja glede napovedane skupne energetske politike so velika: širša javnost upa na zagotovljeno oskrbo s plinom kljub napetim odnosom z Rusijo, gospodarstvo pa poleg tega tudi na poenotenje trga, ki ga trenutno še zmeraj obvladujejo ločeni nacionalni interesi. Prav zato pa Bratuškove ne čaka lahko delo, saj je pot do energetske unije še dolga.

Energetska politika Evropske unije je že poenotena, kar zadeva podnebne cilje, energetsko učinkovitost in možnost menjave dobaviteljev, a tokratni načrt energetske unije meri najprej na večjo neodvisnost od ruskega plina. EU bo po eni strani iskal nove vire, obenem pa naj bi države pri nakupu plina nastopile enotno in si tako izpogajale ugodnejše cene.

Pomemben bo urejen notranji trg
Kot opozarja Robert Golob, predsednik uprave družbe Gen-i, pa ne gre le za skupno zunanjo politiko: "Enako pomembna je notranja energetska politika, izgradnja enotne energetske infrastrukture - to bo pomembno tudi pri vprašanjih, kot so uplinjevalniki v naši soseščini - po drugi strani pa poenotenje pravil na notranjem trgu z namenom znižanja stroškov za gospodinjstva."

S poslovnega vidika je to izjemno zaželeno, saj imajo nacionalni trgi zdaj vsak svoja pravila, in ponekod konkurenco odkrito izigravajo, še pravi Golob. "Vemo, da bo s tem, ko bomo imeli določen vpliv na države, ki se pravil ne držijo, za nas bistveno olajšano poslovanje na določenih trgih."

Kako bodo ravnale države?
A kljub velikim besedam države energetike ne bodo v celoti prepustile EU-ju, meni obramboslovec Klemen Grošelj: "Države bodo še vedno iskale svoje politično-energetske rešitve, ki bodo ustrezale njihovim potrebam, saj energija ni le tržna dobrina, ampak je vezana na politične dejavnike."

V nepolitični javnosti je večinoma slišati, da je pridobitev tega resorja za Slovenijo zelo pozitivna. Tako meni tudi Grošelj, ki pa opozarja, da bo tudi neuspeh velik, če se evropske države ne bodo uspele poenotiti.

Erna Strniša, Radio Slovenija


V Odmevih je gostoval Peter Novak, slovenski energetski strokovnjak mednarodnega slovesa, ki meni, da bo ta resor eden najmočnejših in da bi slovenska politika morala umiriti kritike, namenjene Alenki Bratušek. Vabljeni k ogledu:

Težko področje energetike pred komisarko Bratuškovo
Težko področje energetike pred komisarko Bratuškovo