Bratuškova se iz Ljubljane seli v Bruselj. Foto: EPA
Bratuškova se iz Ljubljane seli v Bruselj. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
Juncker je bil kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika najvišjega izvršilnega organa Evropske unije. Foto: Reuters
Sestava Evropske komisije
Sestava Evropske komisije. Foto: http://ec.europa.eu
Miro Cerar
Cerar je prepustil Junckerju, da sam izbere s seznama treh kandidatov iz Slovenije. Poleg Bratuškove sta bila na seznamu še zunanji minister Karl Erjavec in evropska poslanka Tanja Fajon. Foto: Reuters
Juncker predstavil novo komisijo
Bratuškovi podpredsedniški položaj

Po številnih usklajevanjih, v katerih so preigrali več kot 100 različnih kombinacij, je novi predsednik Evropske komisije danes vendarle predstavil tudi razdelitev pristojnosti posameznim komisarjem. Pri Junckerju so te dni pojasnjevali, da bodo resorji dodeljeni ljudem, in ne državam, in svarili pred presenečenji.

Prvi podpredsednik komisije oziroma Junckerjeva desna roka bo postal Nizozemec Frans Timmermans. Poleg Bratuškove bodo podpredsedniki komisije še Bolgarka Kristalina Georgieva, ki bo pristojna za proračun in človeške vire, Finec Jyrki Katainen, ki bo pristojen za rast in delovna mesta, Latvijec Valdis Dombrovskis, ki bo pristojen za socialni dialog, ter Estonec Andrus Ansip, pristojen za digitalni notranji trg.

Podpredsednica komisije bo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica, Italijanka Federica Mogherini.

V komisiji bo na novo resor za notranji trg, industrijo in podjetja, ki ga bo vodila Poljakinja Elžbieta Bienkowska. Komisar za gospodarske in finančne zadeve, davke in carinsko unijo bo Francoz Pierre Moscovici. Skupen resor za pravosodje, potrošnike in enakost spolov bo pod vodstvom Čehinje Vere Jourove.

Grk Dimitris Avramopulos bo v ekipi komisar, ki bo pristojen za migracije. Kljub nekaterim drugačnim napovedim bo v komisiji tudi združen resor za sosedsko politiko in širitev pod vodstvom Avstrijca Johannesa Hahna.

Resor za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge bo vodil Britanec Jonathan Hill.

Hrvat Neven Mimica, ki je do zdaj vodil resor za zaščito potrošnikov, bo zasedel položaj komisarja za mednarodno sodelovanje in razvoj.

Energetska unija za manjšo energetsko odvisnost
Bratuškova bo ob morebitni potrditvi komisije prevzela nadzor nad uresničevanjem projekta energetske unije, ki je predvsem z zaostritvijo odnosov z Rusijo postala eden ključnih projektov Evropske unije, tudi glede na zmanjšanje odvisnosti evropskih držav od ruskega plina, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt.

Usklajevala bo projektno skupino komisarjev, katerih naloga bo priprava vzdržne energetske unije, ki bo utemeljena na naprednih politikah glede podnebnih sprememb. Energetski resor je bil doslej v rokah nemškega komisarja Güntherja Oettingerja, ki si ga je marsikdo zapomnil zaradi stališč, da je projekt Južni tok neskladen z evropskimi pravili. Oettinger bo po novem komisar za digitalno ekonomijo.

Po besedah Junckerja gre za močno in izkušeno ekipo, v kateri je pet nekdanjih premierjev, 19 nekdanjih ministrov, sedem dosedanjih komisarjev in osem evropskih poslancev. Tretjina od 28 članov so ženske.

Kandidati za komisarje bodo morali zdaj opraviti zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki bo nato - predvidoma sredi oktobra - glasoval o ekipi kot celoti. Komisija naj bi mandat začela 1. novembra.

Parlament je v zadnjih mandatih vsakokrat zavrnil katerega izmed kandidatov. Tokrat se pomisleki pojavljajo predvsem pri Madžaru, med drugim zaradi vpletenosti v sprejetje sporne medijske zakonodaje, na kar so poslanci socialistov Junckerja opozorili v posebnem pismu.

O zadržkih glede Bratuškove so ga opozorili poslanci Evropske ljudske stranke iz Slovenije. Irskemu kandidatu nekateri očitajo vpletenost v nepravilnosti pri porabi javnih sredstev, Špancu pa seksistične izjave.

Parlament bo sicer vprašanja kandidatom poslal prihodnji teden, zaslišanja v pristojnih odborih pa bodo konec meseca.

Cerar dal "proste roke" Junckerju
Juncker se ob predstavitvi organizacijske strukture nove komisije znova ni mogel izogniti vprašanjem glede slovenske premierke v odhodu. Eden od novinarjev mu je zastavil vprašanje, zakaj je sprejel tveganje, ki ga s seboj prinaša njena vključitev v komisarsko ekipo - glede na to da ne uživa podpore prihajajoče slovenske vlade.

Juncker je odgovoril, da je o tem govoril z odhajajočo slovensko vlado, a tudi s prihajajočim slovenskim premierjem Mirom Cerarjem. Cerar je po besedah Junckerja na koncu razumel, da v komisiji potrebuje po eni strani liberalce in po drugi strani ženske, zato mu je "dal proste roke", da sam izbere s seznama treh kandidatov.

Kot je še dejal Juncker, je seveda normalno in je tudi pričakoval, da bodo glede določenih komisarjev in razdelitve resorjev obstajali pomisleki in da ne bo vsak njegov predlog sprejet z navdušenjem.

Za vse podpredsednike je sicer izpostavil, da so izredno izkušeni in sposobni posamezniki, ki bodo vodili komisarsko ekipo ter uresničevali njene glavne prioritete. Označil jih je kot nekakšne "koordinatorje, vodje ekipe, kapitane" in ne kot nekakšne nadzornike ali prvorazredne komisarje.

Janša pisal Junckerju
Že pred razglasitvijo predlagane sestave komisije je Junckerju pisal predsednik SDS-a Janez Janša in mu med drugim sporočil, da ob vztrajanju pri predlogu Alenke Bratušek njihovi evropski poslanci ne bodo imeli druge izbire, kot da ga soočijo z njeno protievropsko držo, ki jo bo po Janševem enostavno dokazati.

"Jean-Claude Juncker predlaga, glede na javnomnenjske raziskave, daleč najslabšo premierko v slovenski zgodovini ne le za evropsko komisarko, temveč za podpredsednico komisije. V težkih časih, ko bi pričakovali vašo pomoč, smo dobili nož v hrbet," je v pismu, v katerem poudarja, da mu piše iz zapora, zapisal Janša.

Juncker predstavil novo komisijo
Bratuškovi podpredsedniški položaj