"Komisijo sestavljam jaz. In mojo odločitev poznate," je za TV Slovenija povedal Juncker. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Bratušek
Premierka v odhodu je prepričana, da s postopkom imenovanja ni bilo nič narobe. Foto: EPA

"Vesela sem in ponosna, da so Sloveniji znotraj Evropske komisije dosegljive stvari, za katere se je doslej govorilo, da za majhne države, kot je Slovenija, niso dosegljive," je še dodala Bratuškova, ki ji je Juncker namenil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo. "Upam, da je Slovenija ponosna na to, kar nam je Juncker namenil," je še povedala.

Bratuškova je v pogovoru za Radio Slovenija poudarila, da ima kot predsednica vlade izkušnje tudi s področja energetike, s čimer se je ukvarjala tudi na ravni Evropskega sveta. "Če bom postala komisarka in podpredsednica, odgovorna za to področje, me v Bruslju čaka v naslednjih petih letih kar veliko dela," je dejala.

Spomnila je še, da jo čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu, na katerega se bo dobro pripravila. "V naslednjih dneh bom veliko časa namenila temu, da se s področjem, ki mi ga je Juncker namenil, zelo podrobno seznanim. Verjamem, da bom postala evropska komisarka iz Slovenije," je še povedala.

"S postopkom imenovanja ni bilo nič narobe"
Prepričana je, da s postopkom imenovanja kandidatov za komisarje iz Slovenije ni bilo nič narobe in da je vlada konec julija v Bruselj poslala seznam, kot so se predtem dogovorili v koaliciji - da vsaka stranka predlaga enega kandidata. "Nihče izmed ministrov, vključno s trenutno enim največjih kritikov - predsedujočim SD-ju Dejanom Židanom -, ni imel nič proti temu seznamu," je dejala.

"Zelo zelo redki so bili primeri v času moje vlade, mislim pa, da je bilo tako tudi v preteklosti, da bi se na vladi o konkretni zadevi glasovalo," je povedala in dodala, da je Židan na tej seji povedal le, da je bolje, da vlada v Bruselj pošlje seznam, kot pa da ne pošlje ničesar.

Sloveniji se je mudilo
"Tudi jaz pravim, da bi bilo bistveno bolje, če bi se lahko dogovorili za enega kandidata, pa to pač ni bilo mogoče. Mislim pa, da je zdaj vsem jasno, da čakati na to, da bi nova vlada poslala ime v Bruselj, ni šlo, ker bi bila Slovenija država, ki bi zavirala postopek oblikovanja nove Evropske komisije," je še opozorila Bratuškova in spomnila, da se mandat zdajšnji Evropski komisiji izteče 1. novembra. "Zato se je tudi pri postopku v Sloveniji mudilo," je poudarila.

O navedbah v javnosti, da ji je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že poslala osnutek ugotovitev po pregledu postopka izbire kandidata za evropskega komisarja, je Bratuškova dejala, da pri političnih funkcijah ne more iti za konflikt interesov. "Sicer lahko to v Sloveniji primerjamo z glasovanjem poslancev o ministrih, in mislim, da je že kar nekaj poslancev glasovalo o sebi za ministra, pa nihče doslej temu ni oporekal. Ne vidim tudi možnosti, da bi šlo za korupcijo, ker si nisem ne sebi ne komu drugemu pridobila nič protipravnega oz. mi nihče ni nič obljubil in jaz nisem nikomur nič obljubila, kar naj bi bila definicija korupcije," je dejala in dodala, da pisma KPK-ja še ni prejela, a da se ne namerava izogibati sprejemu pošiljke.

"Sem ženska in sem izkušena"
Govorice, da je od Junckerja osebno dobila namige, naj se prijavi, je zavrnila. "Dobila sem le sporočilo, da želi žensko kandidatko in politično izkušeno kandidatko. Nisem pa dobila namiga 'prijavite se'. Sem pa ženska in izkušena, saj sem pravzaprav zasedala najtežje mesto v politiki v državi," je še povedala v pogovoru za Radio Slovenija.

Za Janšo Junckerjeva izbira nož v hrbet
Juncker predstavil novo komisijo
Za Janšo Junckerjeva izbira nož v hrbet
Juncker predstavil novo komisijo