Juncker se bo o novih komisarjih in komisarkah odločal prihodnji teden, v svoji komisiji pa si želi vsaj devet žensk. Foto: BoBo
Juncker se bo o novih komisarjih in komisarkah odločal prihodnji teden, v svoji komisiji pa si želi vsaj devet žensk. Foto: BoBo

"Predsednik vlade Miro Cerar je danes opravil zasebni telefonski pogovor s predsednikom Evropske komisije z Jean-Claudom Junckerjem. Govorila sta o oblikovanju nove Evropske komisije. Cerar je kot mandatar nove vlade v zvezi s slovenskimi kandidati za evropskega(-o) komisarja(-ko) predsednika Junckerja obvestil, da daje prednost kandidatoma koalicijskih strank z že poslanega seznama nabora kandidatov. Sogovornika sta govorila tudi o poteku sestavljanja nove Vlade RS-ja in o oblikovanju Evropske komisije," so na kratko sporočili iz stranke.

Poročali smo že, da je novica, da bo Cerar podprl tudi Fajonovo, razburila DeSUS. Poslanec Saša Geržina je včeraj povedal, da bodo v DeSUS-u glede dogajanja v povezavi s tem "temeljito razmislili". Če bo za kandidatko za evropsko komisarko imenovana Fajonova, torej "eden iz koalicije, se bomo normalno pogovarjali o novem razrezu ministrstev", je pojasnil. Neuradno bodo zahtevali več ministrskih mest.

DeSUS-u za zdaj pripadajo štiri ministrska mesta. "Mislim, da smo tako zreli, da se bomo v Sloveniji dogovorili brez Bruslja," je še povedal Geržina. Ni pa konkretno potrdil, ali v tem primeru računajo na dva ministra brez resorja, ki ju dopušča novela zakona o vladi, a za zdaj vsebinsko nista opredeljena.