Kdaj bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo? Foto: EPA
Kdaj bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo? Foto: EPA

"27 držav članic EU-ja se je načelno strinjalo o preložitvi, delo se bo nadaljevalo v prihodnjih dneh," je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Stalni predstavniki članic EU-ja v Bruslju so se tudi dogovorili, da je odločitev mogoče sprejeti v pisnem postopku in da ne bo treba sklicati izrednega vrha voditeljev članic. Veleposlaniki se bodo vnovič sestali v ponedeljek ali torek.

Kot poroča BBC, naj bi bila večina članic Unije sicer naklonjena preložitvi brexita za tri mesece, a naj bi se predvsem Francija zavzemala za krajši rok. Francoska državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin je že v četrtek poudarila, da za odločitev o dolžini preložitve potrebujejo dejstva: "Nekaj je reči, da želimo volitve, nekaj drugega pa, da so bile razpisane."

V Bruslju niso sprejeli dogovora o dolžini preložitve brexita

London čaka Bruselj, Bruselj pa London?

Odločitev EU-ja bo tako odvisna od ponedeljkovega glasovanja o razpisu predčasnih volitev v britanskem parlamentu. Britanski premier Boris Johnson se je v četrtek zavzel za predčasne volitve 12. decembra, a samo če bo Unija odobrila trimesečno preložitev brexita, ki je za zdaj še predviden prihodnji četrtek. Če bi bila preložitev krajša, na primer do 15. ali 30. novembra, pa bi skušal do takrat skozi parlament spraviti dogovor o brexitu. Ob tem razvoju dogodkov se zdi, da London čaka odločitev Bruslja, Bruselj pa odločitev Londona.

Da bodo pri odločanju o podpori predčasnim volitvam počakali na odločitev EU-ja, so napovedali tudi britanski opozicijski laburisti. Njihov vodja Jeremy Corbyn je povedal, da bodo podprli volitve, če bo premier z mize umaknil brexit brez dogovora.

Poslanci podprli zakon, a zavrnili časovnico

Za preložitev brexita je britanska vlada zaprosila v soboto, potem ko je tamkajšnji parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. V torek so poslanci podprli zakon o izstopnem sporazumu, a zavrnili časovnico obravnave v spodnjem domu parlamenta. Britanski premier je zato napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje, dokler EU ne bo sprejel odločitve o britanski prošnji za preložitev brexita.

EU brez dogovora o dolžini preložitve brexita