Britanska premierka Theresa May je po vrnitvi iz Bruslja v četrtek znova nagovorila poslance in jih pozvala k potrditvi ločitvenega sporazuma. Foto: EPA
Britanska premierka Theresa May je po vrnitvi iz Bruslja v četrtek znova nagovorila poslance in jih pozvala k potrditvi ločitvenega sporazuma. Foto: EPA

Britanska premierka Theresa May je ob že tretjem podaljšanju brexita poudarila, da se Združeno kraljestvo še vedno lahko izogne izvedbi evropskih volitev, če ločitveni sporazum ratificira pred 22. majem, in da bi v tem primeru uradno izstopili 1. junija.

Z dogovorom o drugi preložitvi brexita se je EU izognil neurejenemu izstopu Združenega kraljestva, ki ga nihče ne želi in bi se sicer zgodil v petek opolnoči. Foto: Reuters
Z dogovorom o drugi preložitvi brexita se je EU izognil neurejenemu izstopu Združenega kraljestva, ki ga nihče ne želi in bi se sicer zgodil v petek opolnoči. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali ne bomo konec oktobra v popolnoma enakem položaju kot danes, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk odgovarja, da si do takrat seveda vsi želijo potrditve ločitvenega sporazuma, a da je prestar, da bi izključil druge scenarije.

EU ugodila Veliki Britaniji in brexit odložila do 31. oktobra

Tri možnosti

Zdaj je dejansko vse v rokah Združenega kraljestva, ki lahko ali potrdi ločitveni sporazum ali ponovno premisli o strategiji za brexit, kar lahko vodi v spremembe politične izjave o prihodnjih odnosih, ne pa samega ločitvenega sporazuma, ali pa celo prekliče sprožitev 50. člena pogodbe EU-ja, ki opredeljuje izstop članice iz EU-ja, torej brexit.

Evropski komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger je dejal, da je vsaka možnost boljša od brexita brez dogovora.

Izstop prvi dan v naslednjem mesecu

Več vemo o črni luknji kot brexitu

Med vrhom EU-ja v sredo so ves dan krožile primerjave med brexitom in črno luknjo, znanstveniki so namreč ravno na ta dan objavili prvi posnetek vesoljskega pojava, in sicer, "kako bolje vemo, kakšna je črna luknja, kot kakšen je brexit".

Dogovorjena preložitev s ciljem ratifikacije izstopnega sporazuma bo trajala le tako dolgo, kot je treba, in nikakor ne dlje od 31. oktobra. Če obe strani izstopni sporazum potrdita pred tem datumom, se izstop zgodi prvi dan v mesecu, ki sledi.

Juncker je ob tem pripomnil, da mu je datum 31. oktober všeč, saj se mu mandat konča 1. novembra, tako da predvideva, da seja ne bo nočna, ker jo bo sicer moral opolnoči zapustiti.

Sorodna novica Veliki preboj: prva fotografija črne luknje

Bruselj zahteva izvedbo volitev

Evropski voditelji ob tem poudarjajo, da se v vmesnem obdobju Združeno kraljestvo ne sme spodkopavati delovanja institucij EU-ja. Če bo Združeno kraljestvo od 23. do 26. maja

še vedno član EU-ja in če ne bo potrdilo ločitvenega sporazuma do 22. maja, mora izvesti evropske volitve. Če tega ne stori, se izstop zgodi 1. junija.

Med drugim podaljšanjem roka za brexit ne smejo odpirati ločitvenega sporazuma in ne začeti

pogajanj o prihodnjem partnerstvu. Združeno kraljestvo se ob tem zavezuje, da bo zagotovilo lojalno sodelovanje, na primer, da se bo vzdržalo ukrepov, ki bi lahko ogrozili doseganje ciljev EU-ja.

Za prebivalce Otoka bodo veljale vse pravice in obveznosti, ki izhajajo iz članstva, tudi glasovalna pravica, je izpostavil predsednik Evropskega sveta. Tako Tusk kot predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zaupata Mayevi, da bo spoštovala načelo lojalnega sodelovanja.

Vmesni pregled v juniju

Tusk in Juncker sta poudarila, da bodo junija zgolj pregledali stanje. "Junij ni točka preloma, ni trenutek za nove odločitve. To mora biti jasno," je poudaril Tusk. "Ključen trenutek bo oktober," je dodal Juncker.

Čeprav je odlog krajši, kot je želel predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, je po njegovem prepričanju tudi v tem času z dobro voljo mogoča dobra rešitev. Tusk je hotel predlagati 12-mesečno podaljšanje brexita brez možnosti nadaljnjega podaljšanja. Foto: Reuters
Čeprav je odlog krajši, kot je želel predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, je po njegovem prepričanju tudi v tem času z dobro voljo mogoča dobra rešitev. Tusk je hotel predlagati 12-mesečno podaljšanje brexita brez možnosti nadaljnjega podaljšanja. Foto: Reuters

Voditelji "zadovoljni" z novim odlogom

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je bil v preteklih tednih največji nasprotnik daljše preložitve, je dogovor pozdravil kot najboljši možen, saj je omogočil ohranitev enotnosti sedemindvajseterice. 31. oktober je po njegovih besedah ključen datum, ker se nato začne mandat novi Evropski komisiji.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je bil večer zelo intenziven in dober, saj je ohranjena enotnost.

Šarec: Kompromis o odlogu brexita tudi v interesu EU-ja, ne samo Britanije

"Vsi se zavedamo, da so še druge teme, o katerih bi moral razpravljati EU. Ne moremo ves čas razpravljati samo o brexitu, ker to že zdaj malo hromi delovanje EU-ja, saj ne razpravljamo o nekaterih pomembnejših zadevah," pa je dejal slovenski premier Marjan Šarec ob koncu seje in poudaril, da je kompromis o odlogu brexita do konca oktobra "tudi v interesu EU-ja, ne samo v interesu Združenega kraljestva".

Polletni odlog brexita

Šestmesečni odlog je po Šarčevih besedah kompromis med tistimi, ki so želeli enoletno podaljšanje roka za brexit, in tistimi, ki so bili za takojšen odhod, za 30. junij. A to niti ni pomembno, pomembno je, da so sklepi sprejeti, je dodal.

O tem, kako pomembno vlogo je pri določitvi datuma za odlog igralo dejstvo, da se konec oktobra izteče mandat Evropski komisiji, je Šarec dejal, da se postopki za izbor nove komisije začnejo že bistveno prej in da 31. oktober tukaj ne igra tako velike vloge.

Mayeva znova pozvala poslance k sprejetju dogovora
Mayeva je po vrnitvi v domovino v četrtek znova nagovorila poslance in jih pozvala k čimprejšnjemu sprejetju dogovora. Napovedala je, da se bo še naprej pogovarjala z opozicijskimi laburisti ter izrazila nasprotovanje novemu referendumu o brexitu. "Verjamem, da mora Združeno kraljestvo kar se da hitro EU zapustiti z dogovorom," je dejala. "Časovnica je jasna. Verjamem, da moramo zdaj pospešiti napore za dosego konsenza o dogovoru, ki je v nacionalnem interesu," je dodala.

Corbyn preložitev označil za diplomatsko napako
A vodja laburistov Jeremy Corbyn je bil danes znova kritičen do premierke. Novo preložitev brexita je označil za "diplomatsko napako" in enega od "mejnikov napačnega ravnanja vlade v procesu celotnega brexita". Laburisti bodo sicer nadaljevali pogovore z vlado, ki so se začeli, potem ko je britanski parlament marca že tretjič zavrnil ločitveni sporazum z EU. Prvi rok za brexit je bil sicer 29. marec, nakar so ga preložili na 12. april.