Evropa je v zadnjih mesecih priča protestom kmetov. Foto: Reuters
Evropa je v zadnjih mesecih priča protestom kmetov. Foto: Reuters

Svet EU-ja in Evropski parlament sta prejšnji teden dosegla začasni dogovor o podaljšanju odprave carin na uvoz blaga iz Ukrajine za eno leto do začetka junija 2025. Hkrati sta na seznam blaga, za katerega veljajo t. i. varnostni mehanizmi, ki bi omogočili hitro ukrepanje v primeru večjih motenj na trgu članic, med drugim dodala žito, perutnino, koruzo, jajca, sladkor in med.

Kot sta se še dogovorila, bo Bruselj moral ponovno uvesti carine, če bo uvoz žita, perutnine, jajc, sladkorja, koruze in medu presegel povprečje uvoza v letih 2022 in 2023. Današnji kompromis pa je po navedbah diplomatskih virov omenjeno obdobje za jajca, perutnino, sladkor in koruzo razširil na drugo polovico leta 2021, ko je bilo v EU prodanih manj ukrajinskih kmetijskih proizvodov.

V EU-ju bo tako brez carin predvidoma uvoženega manj ukrajinskega blaga, kot je bilo prvotno načrtovano.

Poljski kmetje zaprli ceste proti Ukrajini

Kompromis predstavlja odgovor na nezadovoljstvo kmetov v Evropi. Predvsem poljski kmetje, ki trdijo, da jim Ukrajinci predstavljajo nelojalno konkurenco, so v zadnjem času večkrat protestno zaprli ceste proti Ukrajini in nekajkrat celo protestno razsuli ukrajinsko žito.

Nekatera kmetijska interesna združenja in države, kot sta Francija ter Poljska, so zagovarjali zaostritev ukrepov, da evropski kmetijski izdelki ne bi postali nekonkurenčni, medtem ko Ukrajina trdi, da ima uvoz njenih izdelkov le neznaten vpliv na evropski trg.

Belgija, ki predseduje Svetu EU-ja, je prepričana, da dogovor zagotavlja "uravnotežen pristop med podporo Ukrajini in zaščito kmetijskega trga v EU-ju".

Po nekaterih ocenah bo Ukrajina zaradi novega dogovora izgubila približno 330 milijonov evrov v letnih prihodkih, čeprav je nadaljevanje skupne opustitve carin za Kijev veliko pomembnejše.

Glede zaostritve carinskih predpisov bo zdaj moral glasovati Evropski parlament.