Igor Šoltes ima po raziskavi Ninamedie dvakrat več podpore kot SD Igorja Lukšiča. Foto: BoBo
Igor Šoltes ima po raziskavi Ninamedie dvakrat več podpore kot SD Igorja Lukšiča. Foto: BoBo

Izid predčasnih volitev ne more biti bistveno drugačen kot za evropske volitve, razen če se zgodi premik in začnejo na levi 'kukurikat'.

Nikola Damjanić, Ninamedia
Milan Zver, SDS, bo osvojil zagotovo dva sedeža v EP-ju, morda celo tri, je pokazala anketa Ninamedie. Foto: MMC RTV SLO
Volivci bodo volili osebo ne vsebino
Anketi: Največ sedežev SDS-u

Tako je rezultate javnomnenjske raziskave v okviru projekta "Alternativa šteje" novinarjem strnil Nikola Damjanić iz agencije Ninamedia, ki je telefonsko anketo na naključno izbranih 700 ljudeh izvajala med 13. in 15. majem.

Vodi Zver, Šoltes pred Lukšičem
Milana Zvera
oziroma SDS bi volilo 12,6 odstotka ljudi, Lojzeta Peterleta iz NSi-SLS-a 11,2 odstotka. Tretji je nosilec liste Verjamem Igor Šoltes, ki je edini z 10,6 odstotka podpore dosegel radikalen skok, je dejal Damjanić.

Četrti je nosilec liste Konkretno Jelko Kacin s 7,8 odstotka podpore, SD Igorja Lukšiča pa je šele na petem mestu s 5,6 odstotka glasov. SNS Zmaga Jelinčiča pa je s 4,5 odstotka podpore na šestem mestu, na sedmem pa Pozitivna Slovenija in Jože Mencinger s 3,7 odstotka podpore.

Magična meja je devet odstotkov

Podpora je poskočila Združeni levici Violete Tomič, na 3,6 odstotka, do mandata se prebijejo samo tisti, ki presežejo magično mejo devetih odstotkov podpore.


Mogoči in gotovi sedeži

Vse druge nove sile so zato brez realne možnosti za sedež v EP-ju. Kot je pojasnil Damjanić, imata Lukšič in Mencinger po en mogoč mandat, Zver zagotavlja dva trdna mandata, mogoče celo tri. Kacin bo "zagotovo" znova v EP-ju, Jelinčič ima "mogoč" sedež.

Šoltes nima negativnega naboja
Sodeč po predstavljenih meritvah, ima torej Šoltes en mandat zagotovljen, morda celo dva, navaja Damjanić. Opozarja, da je javno mnenje še vedno fluidno oziroma nekonsistentno.
"Šoltes je zelo kratek čas na političnem prizorišču, hodi po terenu. Gre za osebo, ki je brez izrazitega negativnega političnega naboja," pa veliki skok podpore Šoltesu pojasnjuje direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić.

Novinci brez možnosti
Pravi tudi, da je nemogoče pričakovati, da bi kdo izmed tistih, ki zdaj ne dosegajo pet odstotkov, presenetil. DeSUS, DL, Solidarnost, Združena levica, Piratska stranka, Zeleni, Sanjska sklužba Uroša Uršiča, Zares, Slovenski narod z Bogomilom Knavsom so torej, sodeč po izidih ankete, brez možnosti, da prestopijo evropski prag. Podobna projekcija velja tudi za državnozborske volitve: "Levih glasov je več, a so razdrobljeni in gredo v nič," je dejal Damjanić.
Kdaj slovenski kukuriku?
"Izid predčasnih volitev ne more biti bistveno drugačen kot na evropskih volitvah, razen če se zgodi premik in začnejo na levi kukurikat," se je pošalil Damjanić, misleč na koalicijo Kukuriku levih sil na Hrvaškem, ki se je pod tem imenom združila in zmagala na volitvah za sabor. "Ime" pa je prispeval lokal, v katerem so dogovor o skupnem nastopu dosegli.

Trendi v petek
Damjanić je napovedal, da bo v petek predstavil še zadnjo javnomnenjsko meritev, ki bo vsebovala tudi gibanja, ki pa jih tokrat niso zaznali, saj je šlo za drugo od skupaj treh zaporednih meritev.

Izid predčasnih volitev ne more biti bistveno drugačen kot za evropske volitve, razen če se zgodi premik in začnejo na levi 'kukurikat'.

Nikola Damjanić, Ninamedia
Volivci bodo volili osebo ne vsebino
Anketi: Največ sedežev SDS-u