Finski premier Rinne se je v Parizu sestal s francoskim predsednikom Macronom. Foto: Reuters

S tem naj bi EU želel okrepiti pritisk na britanskega premierja Borisa Johnsona, ki še vedno ni predstavil konkretnih alternativ trenutnemu dogovoru o brexitu.

"Če ne do takrat, potem bo vsega konec," je finskim medijem v sredo v Parizu glede postavljenega roka dejal Rinne, ki se je predtem srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Rinne namerava v prihodnjih dneh o roku govoriti še s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in samim Johnsonom, skupnega stališča na ravni EU-članic pa še ni, poroča BBC.

Podoben rok sta sicer konec avgusta Johnsonu postavila že nemška kanclerka Angela Merkel in Macron, ko sta omenila, da bi lahko rešitev za vprašanje meje na irskem otoku našli v mesecu dni.

Prav t. i. irsko varovalo, ki naj bi preprečilo trdo mejo na irskem otoku po brexitu, je namreč glavni trn v peti Johnsonu, ki si zato prizadeva za spremembo nekaterih določil trenutnega predloga izstopnega dogovora med Londonom in Brusljem, ki ga je britanski parlament sicer trikrat odločno zavrnil. Po navedbah evropskih predstavnikov naj sicer Johnson doslej še ne bi predstavil konkretnih alternativ temu varovalu.

Britanska vlada po drugi strani zatrjuje, da pogovori med stranema napredujejo, odkar je vodenje vlade julija prevzel Johnson, in naj bi celo predstavili "številne" alternative.

Johnson medtem vztraja, da bi bilo dogovor mogoče doseči na ključnem vrhu EU-ja 17. oktobra, obenem pa vztraja, da bo država 31. oktobra izstopila iz Unije z dogovorom ali brez njega.

Kot piše spletni portal Politico, se želi EU s postavitvijo roka tudi izogniti pogajanjem tik pred omenjenim vrhom. "Predloge moramo dobiti hitro, da jih bomo imeli čas proučiti," je za portal dejal francoski diplomat.

A rok do konca septembra bi bil za Johnsona lahko težaven. Kongres njegove konservativne stranke se namreč začne 29. septembra, in če bi predloge glede brexita predstavil predtem, bi s tem tvegal razkol na strankarskem zborovanju, še piše Politico.