Predsednik Evropske komisije se ni želel opredeliti glede sodbe arbitražnega sodišča, češ da jo mora šele prebrati. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije se ni želel opredeliti glede sodbe arbitražnega sodišča, češ da jo mora šele prebrati. Foto: Reuters
Berlin
Nemčija je sporočila, da je tako Slovenijo kot Hrvaško že pozvala k spoštovanju sodbe arbitražnega sodišča. Foto: EPA

Juncker je poudaril, da je pravnik. "Želim prebrati odločitev sodišča, normalnega ali arbitražnega, preden zavzamem kakršno koli stališče," je odgovoril na vprašanje, kakšno je njegovo prvo politično sporočilo obema državama po razglasitvi sodbe, glede na to, da je bila komisija vpletena v proces in glede na osrednjo vlogo braniteljice vladavine prava.

Po neuradnih informacijah bo komisija v torek proučila možnosti, kaj sploh lahko stori, razen tega, da sodbo vzame na znanje. Že pred razglasitvijo sodbe je visoki uradnik EU-ja sicer poudaril, da lahko komisija obe strani zgolj pozove k razumu in dialogu. V Bruslju neuradno poudarjajo, da bi se morali strani usesti in rešiti zadevo kot med odraslimi.

Molk institucij EU-ja
Tudi v drugih institucijah EU-ja za zdaj molčijo. V tiskovnih predstavništvih predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija pravijo, da se za zdaj ne bodo odzivali in komentirali. V estonskem predsedstvu neuradno pravijo, da je njihovo stališče usklajeno s stališčem komisije.

V preteklih dneh je Juncker po telefonu govoril tako s slovenskim kot s hrvaškim premierjem, v torek bo o tem razpravljal kolegij komisarjev, on pa bo vmes prebral odločbo, je povedal v Talinu.

Nemčija poziva k spoštovanju arbitražne sodbe
Nemška vlada je v uradnem odzivu na odločitev arbitražnega sodišča sporočila, da je mednarodno arbitražno sodišče dragocen instrument mednarodnega prava in da igra pomembno vlogo pri poravnavi meddržavnih sporov.

Na tiskovni konferenci nemške vlade je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva sporočil, da je Nemčija vzela na znanje razsodbo v obmejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, za Radio Slovenija poroča Polona Fijavž. Po mnenju Berlina je povsem neodvisno od vsebine odločitve zelo pomembno, da se načelo mednarodnega prava upošteva in uresničuje na obeh straneh. Nemčija še poudarja, da je zaščita integritete mednarodnega sodišča v interesu vseh držav, članice Unije pa morajo biti na tem področju dober zgled drugim državam. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da je Berlin obe državi že pozval k spoštovanju sodbe in da bo to počel še naprej.

Nemčija poziva k spoštovanju razsodbe
Odzivi na razsodbo v Evropi
Nemčija poziva k spoštovanju razsodbe
Odzivi na razsodbo v Evropi