Alenka Bratušek bo podpredsednica Evropske komisije, zadolžena za energetsko unijo. Foto: BoBo
Alenka Bratušek bo podpredsednica Evropske komisije, zadolžena za energetsko unijo. Foto: BoBo
Evropska komisija
Bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je objavil seznam, kako je med 28 bodočih komisarjev razdelil resorje. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Karl Erjavec, Miro Cerar in Dejan Židan
Koalicijski trojček je v odzivih enoten - vsi čakajo na ugotovitve KPK-ja, ki naj bi bile javnosti znane prihodnji teden. Foto: BoBo
Bi KPK lahko ogrozil komisarski položaj Bratuškove?

Cerar je v odzivu na odločitev bodočega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da premierko v odstopu Alenko Bratušek imenuje za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo, dejal, da je mandat sicer pomembno priznanje za Slovenijo, a da je treba počakati, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) konča postopek ugotovitev glede izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja.

"Ta hip vemo, da smo v situaciji, ko je sedanja vlada omogočila kandidaturo Bratuškove in ko jaz nimam pristojnosti, da bi v to posegal. Zato tega predloga seznama kandidatov, s katerim se nisem strinjal, nisem mogel preprečiti. Ko bo svoje delo nastopila nova vlada, pa bomo preučili razmere," je znova ponovil Cerar in dodal, da če bo KPK ugotovil kršitve pri odločanju odhajajoče vlade, bodo to morali obravnavati. "Treba se je zavedati, kakšno odgovornost bomo prevzemali pred Evropsko unijo, če bomo morali sprejemati določene odločitve," je povedal Cerar in dodal, da bo nova vlada pri tem zelo odločna.

Povedal je še, da mu je Juncker nakazal, da se Sloveniji obeta pomemben resor in podpredsedniško mesto, a da je želel imeti pri izbiri kandidata proste roke. Dodal je še, da je Junckerju povedal, da s seznama slovenskih kandidatov ne podpira Bratuškove, ampak koalicijska partnerja, Karla Erjavca in Tanjo Fajon, a da ni mogel preprečiti tega, kar je vlada v odhodu že storila.

Erjavec: Zaradi KPK-ja so že padale vlade
Tudi prvak DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da si ne predstavlja, da bi Bratuškova dobila pozitiven signal od Junckerja, če bi KPK ugotovil, da je šlo pri postopku kandidature za konflikt interesov. Če bodo odkrili kršitve pri postopku, je Erjavec prepričan, da bi o tem morala kaj reči nova vlada, glede na to, da se je mandatar Miro Cerar v svoji volilni kampanji zavzemal za visoko stopnjo etičnosti, za boj proti korupciji in proti vsem nepravilnostim. "Vemo, da so zaradi mnenja KPK-ja že padale vlade, kaj šele kakšne kandidature," je še spomnil Erjavec.

Na vprašanje, kaj za Slovenijo pomeni podpredsedniško mesto, je odgovoril: "V Sloveniji imamo tri podpredsednike vlade. Vemo za njih?" Ko je izvedel, da je Bratuškova kandidatka za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo, pa je dejal le: "Ja, super, krasno."

Erjavec tudi vztraja, da je bila petkova dopisna seja, na kateri je vlada potrdila seznam kandidatov za evropske komisarje, nezakonita in da je nastal konflikt interesov, ker je predsednica vlade glasovala o sebi.

Tudi Židan čaka na izsledke KPK-ja
Tudi predsedujoči SD-ju Dejan Židan je dejal, da pričakuje odločitev KPK-ja in katerega drugega organa glede njene kandidature. "Do takrat je to strokovno vprašanje, ko bo prišlo do takšnih ali drugačnih ugotovitev, pa se bo morala opredeliti politika," je povedal Židan in dodal, da so nekateri resorji lahko podeljeni na način, ki je zakonit in skladen s pravili, "ali pa mogoče na kakšen drugačen način". Ali je način pravilen ali ne, pa morajo po njegovem mnenju odgovoriti pristojni organi.

"Verjetno nihče ne pričakuje, da se lahko na nepravilen način, morda v neskladju z zakonom, pride do dobrega resorja. Tudi to je nesprejemljivo," je poudaril. Prav tako pa si Židan ne predstavlja, da bi imela kaka država komisarja, ki doma nima politične podpore.

ZL: Nagrada evropskih institucij
Na imenovanje Bratuškove so se že odzvali tudi v Združeni levici, kjer so prepričani, da so Bratuškovo nagradile evropske institucije. Luka Mesec je dejal, da ji "čestitajo za nagrado za privatizacijo, za vpis fiskalnega pravila v ustavo, za slabo banko in spremembo referendumske zakonodaje". "Kaj si volivci mislijo o njenih politikah, so jasno povedali na volitvah. So jo pa nagradile evropske institucije, in s tem se jasno kaže, v čigavem interesu je Alenka Bratušek kot premierka delovala," je še povedal.

Mesec je povedal tudi, da jih v celotni zgodbi moti, da si Miro Cerar, ki bi lahko imel zadnjo besedo, te ni upal vzeti. "Že na prvem preizkusu je pokazal servilnost do evropskih institucij in do mednarodnega kapitala, ki so mu bile servilne tudi prejšnje vlade," je povedal Mesec in dodal, da se je s tem še pred nastopom vlade razblinilo upanje, da bo ta nova vlada delovala drugače od prejšnjih.

"S funkcijo bo ogromno dobila tudi Slovenija"
"Resor za energetsko unijo je eden najpomembnejših v Evropski komisiji, podpredsedniška funkcija pa eden najpomembnejših položajev Slovenije v zadnjih letih," je prepričan Jani Möderndorfer iz Zavezništva Alenke Bratušek in dejal, da so v stranki zelo ponosni, da je to funkcijo dobila njihova predsednica. Dodal je še, da je s funkcijo Bratuškove ogromno dobila tudi Slovenija in da se moramo ozreti po priložnostih, ki jih to mesto ponuja državi. "Čas je, da se zdrahe in užaljenosti počasi umirijo," je še povedal Möderndorfer in dodal, da osnutka ugotovitev KPK-ja glede kandidature Bratuškove ne pozna in ga ne namerava komentirati.

Poslanci EPP-ja za novo kandidaturo
Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) so mandatarju Miru Cerarju poslali pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi imenovanja Bratuškove. Poslanci Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle in Franc Bogovič so Cerarja pozvali, naj predlaga novega kandidata za evropskega komisarja, saj bi to prispevalo h krepitvi kredibilnosti Slovenije navznoter in navzven.

Poudarili so še, da je bil postopek kandidiranja znotraj vlade izveden na način samokandidature, končna potrditev pa vzbuja dvome o zakonitosti postopka in spoštovanju temeljnih moralnih načel. Izrazili so tudi željo, da slovenska kandidatura za komisarja ne bi vzbujala nobenih dvomov o zakonitosti, morali, kompetentnosti in evropski naravnanosti.

Bi KPK lahko ogrozil komisarski položaj Bratuškove?